Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Statsepizootologen: Danmark har haft minkcorona sen i juni Foto: SVT

Experten om muterat minkvirus: ”Risken för smittspridning är extremt liten”

Uppdaterad
Publicerad

Risken för att ett minkmuterat coronavirus får spridning i Sverige bedömer Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) som försumbar. Samtidigt inleder Folkhälsomyndigheten i dag masstestning av personer som jobbat på och runt minkfarmer.

Nio covidsmittade personer i Blekinge utreds nu extra noga, eftersom de innan insjuknandet varit i kontakt med minkar. Men ännu har inte den muterade varianten, som påvisades i Danmark, hittats i Sverige.

– Så långt det är analyserat hittills har man inte hittat några virus i Sverige som har samma mutation, säger Bengt Wittesjö, smittskyddsläkare.

Totalt 13 av Blekinges 18 minkfarmer har haft konstaterad coronasmitta i minkbesättningen. I Danmark konstaterades 12 personer bära på ett muterat coronavirus efter att ha varit i kontakt med mink, vilket ledde till massavlivning av djuren och nerstängning av stora områden.

– De flesta av de 12 hade fått det genom direktkontakt med mink. Men nu anser man att man har gjort sig av med den smittan, säger Karl Ståhl, tf statsepizootolog på SVA.

”Väldigt liten risk”

Och i Blekinge utreds nu alltså nio covidsmittade personer, som rört sig i minkmiljö. Huruvida personerna smittades av minkar eller på annat sätt är inte klart i dagsläget, och svårutrett enligt Karl Ståhl. Men att man i Sverige skulle se en okontrollerad smittspridning av ett muterat coronavirus är enligt honom näst intill uteslutet.

– En sak är ju att man kan hitta virus som har förändrat sig, det kan ju hända. Det viktiga är att man har koll på det och följer utvecklingen och agerar därefter. Det man varit rädd för är att få en okontrollerad smittspridning med ett sådant förändrat virus, och risken att det skulle hända i Sverige är väldigt, väldigt liten. Den är försumbar, säger Karl Ståhl.

Under onsdagen har Folkhälsomyndigheten inlett masstestning av anställda på minkfarmer i Sverige.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer