Ljuständning på Raoul Wallenbergs torg i Stockholm för att hedra minnet av alla de som mördades under Förintelsen har även arrangerats tidigare år. Bilden är från 27 januari 2018. (Arkivbild) Foto: Anders Wiklund / TT

Minnesceremoni på Förintelsens minnesdag

Uppdaterad
Publicerad

I dag är det 75 år sedan förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades, och den dag då minnet av alla som mördades under Förintelsen hedras.

Forum för levande historia arrangerar en minnesceremoni som kan ses här på SVT.

Minneshögtiden hålls på Raoul Wallenbergs torg i Stockholm och inleds med ljuständning redan klockan 15.00. Själva ceremonin börjar kl 17.

Bland annat kommer Tobias Rawet som överlevde Ravensbrück-lägret som barn, dela sin historia, och tal kommer hållas av inrikesminister Mikael Damberg (S).

De som stod emot det onda

Ingrid Lomfors, överintendent på Forum för levande historia, inledde ceremonin med att säga att temat för i år är barnen och deras upplevelse.

Hon vill också rikta fokus mot de människor som stod emot det onda och säger att det därför är så passande att minnesstunden hålls på Raoul Wallenbergs torg för att uppmärksamma det han gjorde för att rädda judar under andra världskriget.

En halv procent överlevde

Den polskkanadensiske historikern Jan Grabowski delade siffror som visade hur mycket större andel av de judiska barnen som inte överlevde förintelselägren jämfört med de vuxna.

– I Polen var det inte mer än en halv procent av barnen, som hamnade under Tyskland makt, som överlevde, sa han.

”Det började med ord”

I Tobias Rawets berättelse som lästes upp av Erika Hedenström från Forum för levande historia, fick vi ta del av hur han som 6-åring räddades till livet av att sitta nersänkt i en hink på utedasset under den dag då många andra, bland annat hans kusin, hämtades till lägren.

Hans berättelse berörde också en annan viktig punkt som har stor betydelse för hur Förintelsen startade.

– Det började inte med mord. Det började med ord. Det spelar roll vad vi säger till varandra. Det är ett ansvar vi alla har.

Se hela sändningen på SVT.se.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.