Sjukdomens utbredning varierar stort mellan olika länder och kopplingen till kosten är känd sedan länge. I länder där köttet och fettet dominerar i matlagningen på bekostnad av grönsaker, frukt och fibrer, kan tjocktarmscancer vara 25 gånger mer utbredd än i länder med sundare kosthållning.
Birgit Janicke klarlägger fibrernas roll i en avhandling från Lunds tekniska högskola.
Hon har odlat cancerceller från en tjocktarmstumör från en människa i flaskor på laboratoriet och studerat hur de påverkas av två av de ämnen som kan finnas i kostfibrer, ferulsyra och p-kumarsyra.
”Jättestor effekt”
Ämnena gör att cancercellerna delar sig långsammare. På tre dagar minskar celldelningen med 57 procent under påverkan av ferulsyra, medan p-kumarsyra på tre dagar minskar celldelningen med 45 procent.
Resultaten från provrören är inte möjliga att exakt översätta till vad som händer inne i människokroppen, påpekar Birgit Janicke. Den stora poängen är vad dessa ämnen får för effekter under lång tid, om man envist äter fiberrik kost år ut och år in, framhåller hon.
-De ger en jättestor effekt på lång tid, säger hon.
Tomater och blåbär
Ferulsyra finns det gott om i bland annat vetekli, fullkornsris, havre, majs, äpplen, blåbär och kaffe. P-kumarsyra finns bland annat i spenat, äpplen, citrusfrukter, tomater, persimon och tranbär.
-Risken för att få en mutation som kan ge cancer ökar ju snabbare cellerna delar sig. Får man då en hämning, så att de delar sig långsammare, leder det till en stor minskning av risken för att få en tumör, säger hon.
De nyttiga ämnena är bundna till kostfibrerna och sitter kvar i dem ända tills de kommer fram till tjocktarmen.
-Det går inte att ersätta en fullgod kost med piller. Upptaget blir mycket bättre med olösliga fibrer, säger Birgit Janicke.
TT