Missbruk av svenskt bistånd i Uganda

Uppdaterad
Publicerad

Sverige stoppar allt bistånd till ugandiska staten. Landets egen riksrevision har upptäckt misstänkt förskingring av pengar som delvis var svenska.

Det var landets egen riksrevision som upptäckte att hälften av pengarna i en fond på 200 miljoner kronor verkar ha gått till något helt annat än vad som var avsett. Biståndsmedlen skulle ha använts till att bygga skolor, vägar och hälsokliniker i den fattiga och krigshärjade norra delen av landet.

I stället misstänks de ha avletts och hamnat i privata fickor.

-Vi kräver nu full klarhet i de här oegentligheterna, säger biståndsminister Gunilla Carlsson (M).

Pengarna i fonden kommer från Irland, Storbritannien, Norge, Danmark och Sverige. Enligt rapporten är 15 miljoner kronor av de försvunna pengarna svenska.

Efter att ha tagit del av rapporten från ugandiska riksrevisionen stoppar nu Sverige tills vidare allt bistånd till den ugandiska staten.

Enligt Gunilla Carlsson tyder rapporten på att ugandiska regeringstjänstemän och kanske också politiker är inblandade. Samtidigt framhåller hon att det är positivt att den ugandiska riksrevisionen har kunnat upptäcka svindleriet.

  • Förra året gav Sida 234 miljoner kronor i bistånd till Uganda.
  • Ungefär hälften av de pengarna går till Ugandas regering, men är öronmärkta för projekt, så kallat programstöd. Den andra hälften går till fristående organisationer med verksamheter i landet.
  • En stor del av hjälpinsatserna går till landets norra del, där ett brutalt inbördeskrig pågått i flera decennier.
  • 2005 beslutade Sverige att stoppa delar av biståndet på grund av korruption och brister i den demokratiska utvecklingen.

Källa: Sida. (TT)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer