Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s Afrikakorrespondent: ”Extremt allvarligt om det skett oegentligheter med biståndet”. Foto: Pontus Lundahl/TT samt SVT

Misstänkt korruption vid Sveriges ambassad i Nairobi – interna utredningar om brott pågår

Uppdaterad
Publicerad

SVT Nyheter kan avslöja att två högt uppsatta tjänstemän vid Sveriges ambassad i Nairobi utreds efter misstankar om korruption och att ha läckt känslig information.

De båda anställda har avslutat sina tjänster med omedelbar verkan.

Det ena fallet rör en utsänd Sida-anställd som haft en hög befattning på ambassaden. Personen har jobbat med fördelning, uppföljning och kontroll av svenska biståndsmedel till Kenya och Somalia.

Efter misstankar om att personen i ett fall läckt känslig information från ambassaden till utomstående, har denne kallats hem till Sida i Stockholm med omedelbar verkan.

Lång erfarenhet på svenska ambassader

Just nu pågår en intern utredning på Sida för att se om brott föreligger. Där benämner man det som inträffat för en ”oegentlighet”.

Sida vill inte kommentera uppgifter i utredningen, men säger att det är en drastisk och ovanlig åtgärd att kalla hem en utsänd tjänsteman.

Tjänstemannen har arbetat länge inom svensk utrikesförvaltning och har tidigare ansvarat för biståndsprojekt med en budget på omkring 400 miljoner svenska kronor.

Korruptionsanklagad sade upp sig

Det andra fallet handlar också om en person i hög befattning, lokalanställd vid ambassaden i Nairobi sedan flera år tillbaka. Detta fall är separat från det första, även om utredningarna pågår samtidigt.  

Personen har bland annat suttit i styrelsen för en fond som omsatte omkring 70 miljoner kronor  2021, och har tagit emot minst 50 miljoner kronor från Sida fram till 2015.

Enligt uppgifter till SVT misstänker ambassaden denne för korruption och för att ha förskingrat stora summor pengar. Personen valde själv att avsluta sin tjänst, enligt egen uppgift av andra skäl, strax innan utredningen inleddes.

Ambassaden har ännu inte fattat beslut om en eventuell polisanmälan till kenyansk polis. 

– Jag anser mig vara oskyldig och jag vänder mig mot att Sveriges ambassad har spridit uppgifter om förskingring och korruption om mig i det diplomatiska samhället i Nairobi, innan utredningen är klar, säger en av de anklagade till SVT.

Ambassaden och Sida säger till SVT att man ser allvarligt på det som inträffat, men vill inte kommentera några uppgifter innan utredningarna är klara. Den andra anklagade tjänstemännen nekar till anklagelserna, men vill inte ge ytterligare kommentarer.

Svenskt bistånd till Kenya uppgick 2021 till 493 miljoner kronor. Svenskt bistånd till Somalia uppgick samma år till 911 miljoner kronor.

Har du ett nyhetstips? Tipsa SVT Nyheters granskande reportrar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.