Fallet har nu överklagats till Högsta Domstolen. Foto: TT

Misstänkt människoexploatering överklagas till Högsta Domstolen

Publicerad

En restaurangägare i Norrköping som först dömdes till fängelse för att ha låtit två personer från Bangladesh jobba gratis i hans restaurang, friades helt av Hovrätten tidigare i år. Nu begär vice riksåklagare att fallet ska tas upp i Högsta Domstolen.

Lagen om människoexploatering infördes i sommaren 2018, och är tänkt att användas när människor tvingas arbeta under oskäliga villkor. Syftet är att bättre komma åt utnyttjandet av arbetskraft som sker i bland annat bygg-, städ- och restaurangbranschen.

Fallet i Norrköping blev det första åtalet som väcktes efter det att lagen infördes, och handlar om två personer från Bangladesh som enligt åklagaren har blivit vilseledda att arbeta utan lön på en restaurang i Norrköping.

Dömdes till fängelse

Restaurangägaren dömdes 2019 till åtta månaders fängelse av Tingsrätten i Norrköping, men fallet överklagades till Hovrätten där mannen tidigare i år friades helt.

Nu har vice riksåklagare Katarina Johansson Welin överklagat Hovrättens dom till Högsta domstolen, med en förhoppning om att man där ska klargöra hur den nya lagen ska tolkas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.