Göta hovrätt i Jönköping. Arkivbild. Foto: Anna Hållams/TT

Åtalades för människoexploatering – hovrätten friar restaurangägare

Publicerad

Göta hovrätt meddelade på fredagsförmiddagen att man frikänner den restaurangägare i Norrköping som av tingsrätten dömdes till åtta månaders fängelse för människoexploatering. Båda sidor hade överklagat domen.

Hovrätten konstaterar ”att den åtalade mannen i och för sig lämnat oriktiga uppgifter till målsägandena om den lön som skulle betalas för deras arbete på restaurangen”.

Men samtidigt anser rätten ”att målsägandena inte be­fann sig i en svår situation när de med beviljat uppehållstillstånd och vissa ekonomiska tillgångar anlände från Bangladesh för att studera i Sverige”.

– Det här målet aktualiserar frågor om var gränsen ska gå mellan sådant som motiverar ingripande från samhäl­lets sida med straff­rättsliga medel och företeelser på arbetsmark­naden som kan vara klandervärda men ändå straffria. Hovrättens dom är ett av de första överrättsavgöranden som behandlar frå­gan, säger rättens ordförande Patrik Örnsved i en kommentar på hovrättens webb.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Detta är lagen om människoexploatering: Foto: Henrik Montgomery/TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Norrköping

Mer i ämnet