Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör George Joseph, generalsekreterare för den katolska organisationen Caritas i Sverige, berätta om de utsatta kvinnorna han mött. Foto: SVT

Ukrainska kvinnor på flykt utsätts för människohandel – få polisanmäls

Uppdaterad
Publicerad

13 ukrainska kvinnor på flykt undan kriget har sökt sig till den katolska hjälporganisationen Caritas efter att de utsatts för sexuella övergrepp och människohandel i Sverige. Polis och myndigheter lägger stora insatser på att skydda de kvinnor som tar sig hit från trafficking. Få fall har hittills utretts, men polisen tror att det finns ett mörkertal och att fler ärenden kan dyka upp med tiden.

Majoriteten av de som flyr kriget i Ukraina är kvinnor och barn. Därför gick myndigheter och organisationer tidigt ut med varningar för risken att de skulle utsättas för människohandel.

Vid hamnar och flygplatser

Polisen och frivilligorganisationer fanns på plats vid hamnar och flygplatser för att förebygga risken att kriminella människor skulle komma i kontakt med flyktingar som anlände till Sverige.

– I början var det en del oseriösa, framförallt män, som kontaktade kvinnor från Ukraina och erbjöd boende mot betalning ”i natura”, säger Kajsa Wahlberg, kommissarie och nationell rapportör för människohandel hos polisen.

– Vi kunde också se kända kriminella som rörde sig i hamnar och på flygplatser. De försvann väldigt snabbt när man försökte närma sig dem och sedan har de hållit sig borta. Men vi har koll på en del personer och på vad de kanske planerar att göra.

Kan finnas mörkertal

Polisen har hittills öppnat två förundersökningar om människohandel, båda i region Stockholm. Den ena lades ner för ett par veckor sedan.

Kajsa Wahlberg tror att det förebyggande arbetet har haft effekt, men också att det finns ett mörkertal och att fler ärenden kan dyka upp längre fram.  

– Vi kan inte ropa hej än för det är väldigt kort tid som har gått. Vi måste fortsätta att envist följa utvecklingen och det gäller att vara vaksam för människohandlare, hallickar och kriminella är väldigt innovativa, säger hon.

Trots det lilla antalet polisanmälningar finns det fler konkreta fall där ukrainska kvinnor utsatts för sexuella övergrepp efter att de flytt till Sverige. Det säger George Joseph, generalsekreterare för den katolska organisationen Caritas i Sverige, som bland annat jobbar mot människohandel.

Enligt honom har de mött 13 kvinnor som på olika sätt blivit utsatta.  

– En kvinna som ringde oss hade fått boende hos en man i norra Sverige som försökt våldta henne. Hon lyckades fly och vi kunde hjälpa henne med nytt boende.

Hör George Joseph berätta mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.