Misstänkt rabies hos hund i Sverige

Publicerad

Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) utreder ett fall där en hund misstänks vara smittad med rabies, skriver Expressen. Hunden kom från ett land vid Medelhavet där en kvinna köpt honom under sin vintersemester. När hon tyckte att hunden började bli för stor sålde hon honom till en ny familj.

Distriktsveterinärerna skriver på sin Facebooksida att hunden till en början fann sig väl till rätta hos familjen, men efter några månader förändrades hans beteende. Från att göra utfall började han bitas ordentligt och familjen såg ingen annan utväg än att avliva honom.

Veterinären upptäckte att hundens ursprung var okänt och papprena oklara. Eftersom den uppvisat aggressivt beteende och inte hade säkra papper på att vara rabiesvaccinerad måste den hanteras som ett misstänkt rabiesfall och obduceras. Hela familjen måste dessutom behandlas förebyggande mot rabies även om alla inte blivit bitna.

Rabies har inte funnits hos svenska hundar sedan 1886. 2016 upptäcktes smittan hos fladdermöss i Sverige och Småland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.