Foto: Fredrik Sandberg / TT

Misstänkt spion häktad

Uppdaterad
Publicerad

En man i 45-årsåldern är häktad på sannolika skäl misstänkt för att ha spionerat mot Sverige för Rysslands räkning. Det står klart efter att häktningsförhandlingarna avslutats under fredagseftermiddagen.

Mannen arbetar som teknisk konsult med eget företag inom teknikbranschen. Han har en doktorsexamen från ett av landets största universitet och har vid flera tillfällen publicerats vid en av landets mest ansedda tekniska högskolor.

Han är svensk medborgare, flerbarnspappa och skriven på en adress i Göteborg.

Mats Ljungqvist, kammaråklagare yrkade på fredagseftermiddagen att personen häktas på sannolika skäl misstänkt för olovlig underrättelse mot Sverige under perioden 2017-2019, i bland annat Stockholm. Mannen häktades efter att förhandlingarna slutförts bakom stängda dörrar.

”Greps under politisk täckmantel”

Den 45-åringe mannen greps av polisen på en restaurang i centrala Stockholm i tisdags.

– Vi grep honom när han hade ett möte med en rysk underrättelseofficer som är här i Sverige under diplomatisk täckmantel, sade Daniel Stenling, enhetschef för kontraspionage vid Säkerhetspolisen, till SVT Nyheter på onsdagen.

Enligt Säpo har de två haft regelbunden kontakt sedan åtminstone 2017 och under tiden agerat på så vis att de har försökt hålla möten hemliga.

Förnekar brott

Enligt mannens advokat förnekar han brottet han anklagas för.

– Min klient förnekar brott, och menar att det inte föreligger sannolika skäl för brottet olovlig underrättelse, säger försvarsadvokaten Anna Björlund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.