”Jag har inte så mycket mer att tillägga än vad jag tidigare har sagt”, säger Ekotchefen Klas Wolf-Watz, som kommenterar via mejl. Foto: Christine Olsson/TT

Misstänkte islamisten berättar om relationen till SR-reportern

Uppdaterad
Publicerad

”Vi blev vänner.” Så beskriver den kända, misstänkta islamisten relationen med den tidigare SR-reportern, i en intervju i Expressen.

– Det är förstås intressant att ta del av den intervjun. Mer kan jag inte säga just nu, säger Ekots chef, Klas Wolf-Watz.

Under våren avslöjade stiftelsen Doku att en tidigare reporter på Ekot hade privata kopplingar till en man som klassats som ett hot mot rikets säkerhet, och vars fall hon granskat.

I en intervju med Expressen berättar mannen för första gången om sin relation med reportern.

– Relationen har utvecklats stegvis så att vi blev vänner, säger han till tidningen.

”Goda vänner”

Mannen säger till Expressen att han kom i kontakt med reportern via sin advokat sedan hon granskat lagen om särskild utlänningskontroll, LSU, i en publicering i november 2019.

Den första kontakten ska ha skett den 5 november. Han bekräftar att han och reportern träffades flera gånger, både under och efter granskningen. Men enligt honom utvecklades relationen först efter att de inledande reportagen publicerats, i december 2019.

I juli 2020 rapporterade hon ännu en gång om hans ärende, enligt P1-morgon.

– I dag är vi goda vänner, säger mannen.

De senaste 1,5 åren har hans bil vid flera tillfällen också fått parkeringsböter utanför eller i närheten av reporterns bostad.

– Jag har varit där för att jag har haft intervjuer. Det handlade om att lämna papper, hämta papper, diskutera olika saker som berör mitt ärende som hon då granskade. Jag ville inte sitta var som helst.

På frågan från Expressens reporter Kassem Hamadé – om det är normalt att umgås, bo och ha tillgång till det privata livet hos en journalist som granskar dig – svarar mannen:

– Vi har inte gjort det under tiden när jag granskades och när reportaget gjordes.

Ny internutredning fortsätter

Klas Wolf-Watz, chef och ansvarig utgivare för Ekot, Sveriges Radio, säger i en mejlkommentar till SVT Nyheter:

”Jag går inte in i detaljer eller kommenterar enskilda uppgifter. Men jag har läst artikeln och det är förstås intressant att ta del av den intervjun. Mer kan jag inte säga just nu.”

Om det som framkommer i Expressen påverkar den interna granskningen vill Ekot-chefen inte svara på.

SVT Nyheter har sökt den tidigare reportern.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.