Foto: TT

Misstroendet mot Hultqvist röstas ner

Uppdaterad
Publicerad

Misstroendeförklaringen mot försvarsminister Peter Hultqvist (S) röstas ner i riksdagen, med 135 röster för och 137 röster mot. 58 riksdagsledamöter avstod från att rösta.

Misstroendeförklaringen har drivits av Moderaterna, Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna på grund av Peter Hultqvists hanterande av IT-skandalen på Transporstyrelsen i somras.

Till en början krävde samtliga borgliga partier och SD att Peter Hultqvist skulle avgå, men sedan dess har Centerpartiet och Liberalerna backat för kravet.

IT-skandalen

För att misstroendeförklaringen mot Hultqvist skulle godkännas behövde mer än hälften av riksdagens ledamöter rösta för, vilket motsvarar 175 röster.

Försvarsutskottets ordförande Allan Widman bröt mot Liberalernas partilinje och röstade för en misstroendeförklaring mot Hultqvist.

TV: Vad är en misstroendeförklaring?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

IT-skandalen

Mer i ämnet