Satellitbild över algblomningen i juli och Aranda, en av de forskarbåtar som SMHI använt för sina Östersjöexpeditioner. Foto: SMHI

Mitt under algblomningens högsäsong – SMHI saknar färska algdata

Uppdaterad
Publicerad

SMHI har i uppdrag att en gång i månaden ta vattenprover i Östersjön. Och under algblomningstider är det många som vill veta vilka bakterier som frodas. Men nu har renoveringen av SMHI:s hyrda forskningsfartyg dragit ut på tiden – och då saknas viktiga data.

– Det innebär att vi inte får data på artsammansättning och hur spridda cyanobakterierna är, säger Maya Miltell på Länsstyrelsen i Stockholm.

Just nu pågår algblomningen för fullt i stora delar av Östersjön. Som värst är det runt Gotland och Öland och anledningen till att man vet om det är en sammanställning av data från olika myndigheter, däribland SMHI och Länsstyrelsernas informationscentraler vid kustområdena. Men nu saknas viktiga data, eftersom renoveringen av forskningsfartyget som SMHI hyr har försenasts.

– Vi tar prover både i Västerhavet och Östersjön och det är inte bara algprover, det är en massa andra parameterar som mäts regelbundet, så det är klart att det är jättetråkigt att vi inte kommer ut nu, säger Håkan Sanner, till förordnad chef på Havsmiljöenheten, SMHI.

Håkan Sanner, tf chef på Havsmiljöenheten, SMHI Foto: SMHI

SMHI har inget eget fartyg så planen var att använda ett finskt forskningsfartyg för juliexpeditionen. Men i ett sent skede fick SMHI veta att fartyget inte var tillgängligt eftersom renoveringen dragit ut på tiden. Och då fanns inga andra lösningar.

”Sämre helhetsbild av läget”

På Informationscentralen för egentliga Östersjön, som sprider information om algblomningen från Ålands hav till de danska sunden, tycker man att det är trist att inte kunna ge en bra bild av läget just nu när trycket på information är som störts från allmänheten:

– Vi saknar vattenprover där man kan se koncentrationen av cyanobakterier i vattnet. Det leder till att vi får en sämre helhetsbild av hur algläget ser ut i Östersjön. Men vi rekommenderar alltid att man ska vara försiktig om man ser ytansamlingar av algblomningar i sitt vatten, säger Maya Miltell som dagligen samlar in och uppdaterar kartor med lokal information.

Satellitbilder och information från privatpersoner

Östersjöexpeditionen var planerad att äga rum i mitten av juli och nu hyrs ett danskt forskningsfartyg som kommer att ta prover i Östersjön under första veckan i september. Tills dess får algintresserade hålla till godo med satellitbilder och lokal information från privatpersoner via länsstyrelserna.

– Satellitbilderna är ju tvådimensionella, man ser bara hur utbrett det är på ytan, men cyanobakterierna finns ju nere i vattnet också, säger hon.

Bortfall i statistiken

SMHI:s expedition görs året runt, en gång i månaden, för att se och mäta hur Östersjön mår och utvecklas över tid. Medarbetare på SMHI som SVT pratat med menar att det är tråkigt med den inställda expeditionen eftersom det innebär ett bortfall i statistiken i de långa tidsserierna av östersjödata som samlats in.

– Det är viktiga expeditioner, vi lägger ner 1-2 miljoner kronor på varje expedition och är ute i 1-2 veckor och jobbar natt och dag när vi är ute, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.