Foto: TT

Mjuk plast lika farlig som förut

Uppdaterad
Publicerad

Mjukgöraren DiNP i vinyl och PVC-plast är en vanlig ersättare för andra mjukgörare som visat sig vara hormonstörande. Nu visar en ny svensk studie att DiNP kan ha lika skadliga egenskaper.

– Man har plockat bort en mjukgörare och ersatt den med en annan och nu verkar det som att den har precis samma effekt som den gamla hade, säger Carl-Gustaf Bornehag, professor i folkhälsovetenskap och forskaren bakom studien.

Carl Gustav Bornehag och hans kollegor kan nu visa att DiNP har liknande hormonstörande egenskaper som DEHP. Det är första gången denna effekt kan påvisas hos människor.

Samband mellan DiNP och hormonpåverkan

Forskarna vid Karlstad Universitet mätte det så kallade anogenitala avståndet (AGD) hos 196 stycken 21 månader gamla pojkar i Värmland. Forskarna analyserade samtidigt urinprov från mamman som tagits i den tionde veckan av graviditeten. Det visade sig att det fanns ett samband mellan högre halter av DiNP och litet AGD.

AGD är avståndet mellan anus och könsorganet, ett mått som direkt påverkas av hormoner under fosterutvecklingen. Tidigare studier har visat att vuxna män med exempelvis fertilitetsproblem har ett kortare AGD.

”Bara vrida på en molekyl”

Forskarna fick upp ögonen för ftalaternas skadliga egenskaper under nittiotalet. Det visade sig att ftalaten DEHP, som då var en mycket vanlig mjukgörare i plast, hade hormonstörande egenskaper. EU skärpte regleringen och DEHP förbjöds i alla Europeiska leksaker och barnvårdsartiklar 2005. På världsmarkanden är DEHP frotfarande den vanligaste mjukgöraren medan tillverkare i EU har gradvis ersatt DEHP med ftalaten DiNP.

– Som det är nu kan det handla om att bara vrida på en molekyl, säger Carl-Gustaf Bornehag, och på så sätt få en helt ny molekyl som kanske har samma skadliga egenskaper. Det behövs andra metoder för på ett mer resolut sätt bli av med skadliga kemikalier i vår miljö.

Studien publiceras i det amerikanska folkhälsoinstitutets tidskrift: Environmental Health Perspectives

För mer information om ftalater se Kemikalieinspektionens rapport: ”Kartläggning av ftalater i varor i Sverige”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer