Björn Johansson, mobbningsexperten i SVT:s serie Morgans Mission och docent och mobbningsforskare vid Örebro Universitet Foto: TT & SVT

Mobbning räknas leda till fler självmord

Uppdaterad
Publicerad

Barn och unga som utsätts för mobbning drabbas två gånger oftare av självmordstankar än andra barn, vilket i många fall också leder till självmordsförsök och ibland fullbordare självmord.

Det är svårt att säga exakt hur många som är utsatta för mobbning och exakt hur många som haft självmordstankar, gjort självmordsförsök eller gått så långt som till fullbordade självmord på grund av mobbning. Forskningen är dock överens om att mobbning innebär att man mår dåligt psykiskt i olika grad och att risken för självmordstankar är förknippat med att man mår psykiskt dåligt.

– Sedan ska man ju vara klar över att man aldrig med hundra procents säkerhet vet varför någon väljer att ta sitt liv. Det kan vi aldrig veta, eftersom vi inte vet hur de tänker, säger Björn Johansson, mobbningsexperten i SVT:s serie Morgans Mission och docent och mobbningsforskare vid Örebro Universitet.

En forskningsrapport från Nederländerna från förra året, där man sammanställt resultaten från flera olika studier, visar att de som blivit utsatta för mobbning löpte mer än dubbelt så stor risk för självmordstankar som andra.

Mer än dubbelt så stor risk för självmordsförsök

I studien undersökte man sambandet mellan mobbning och självrapporterade självmordstankar hos nästan 300.000 barn och ungdomar, från 34 oberoende studier, och såg att de som hade blivit utsatta för mobbning löpte 2,23 gånger så hög risk för självmordstankar.

När det gällde självmordsförsök var siffran till och med något högre. När man undersökte sambandet mellan mobbning och självrapporterade självmordsförsök hos cirka 70.000 unga, från nio oberoende studier, fann man att de som blivit mobbade löpte 2,55 gånger så hög risk för självmordsförsök.

Trauman som triggar igång

– En mobbningssituation kränker en persons hela sociala varande, den kränker värdigheten och triggar igång skuld och skam. Vi kan se från annan forskning kring missbruk och psykisk ohälsa, att andelen som blivit mobbade eller själva mobbat under skoltiden är överrepresenterad i de grupperna jämfört med normalbefolkningen. När man pratar om trauman och vad som triggar igång självmordsförsök så är en av de framträdande riskfaktorerna just mobbningsproblematik, säger Björn Johansson.

Fotnot: I en tidigare version av texten uppgavs att omkring 45 barn per år tar sina liv till följd av mobbning. Siffran har efter kontrollberäkningar från Nationellt centrum för suicidforskning och prevention bedömts vara överdrivet stor och har därför strukits.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.