Foto: TT

Mobilsurf med 4G längs järnväg förbjuds till 2016

Uppdaterad
Publicerad

Mobilsurf genom 4G-nätet längs järnvägen kommer att förbjudas i ytterligare ett år, det beslutade Post- och Telestyrelsen i dag. Bakgrunden är en olöst konflikt mellan tågbolagen och mobilbranschen – en träta som riskerade att ge alla landets tåg körförbud i sommar.

De som mobilsurfar på tåget eller bor i närheten av spåren kommer att få vänta ett år till innan de får tillgång till 4G-nätet. Det är resultatet av ett beslut från Post- och telestyrelsen, PTS, i dag.

Bråket mellan tågbolagen och mobilbranschen har pågått i flera år. Tågens kommunikation använder det så kallade 900-mhzbandet. Samma band skulle också användas för den nya generationens 4G-nät för mobiltelefoner.

Kan störa kommunikationen

Men om 4G-nätet slås på kan det störa järnvägens kommunikation vid till exempel olyckor och akuta situationer. På vissa sträckor kan trafiken helt stanna, då det nya signalsystemet påverkas.

Tidigare i våras kom Trafikverket med ett drastiskt beslut – alla tåg som inte hade störningsfilter installerade skulle av säkerhetsskäl få körförbud den 1 juli. I praktiken innebar det att större delen av alla tåg i Sverige skulle stå still i juli.

Sedan dess har en samarbetsgrupp försökt hitta en lösning, men utan någon större framgång. Resultatet i dag blev alltså att PTS helt inte tillåter 4G-nätet förrän 1 juli 2016.

– Om 4G-nätet hade slagits på den 1 juli så skulle alla tåg i landet ha stått stilla. Konsekvenserna för samhället hade blivit för stora, säger Jonas Wessel, enhetschef på PTS, till SVT Nyheter.

– Beslutet kom kanske fem i tolv, men det är i alla fall bättre än fem över tolv.

”Drabbar användarna”

I mobilbranschen accepterar man beslutet under protest.

– Det som är tråkigt är att det framförallt drabbar användarna, som nu får vänta ytterligare ett år. Det är 1,7 miljoner personer som bor och arbetar längs spåren, och till det kommer alla som sitter på tågen, säger Kajsa Frisell på IT- och Telekomföretagen.

Representanter för mobilföretag som SVT Nyheter talat med är klart uppretade över att man nu måste vänta ytterligare ett år och att beslutet kommit så sent. Men man kommer sannolikt inte att begära skadestånd, även om utbyggnaden av nätet uppges ha kostat mångmiljardbelopp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.