Foto: TT/Pexels

Moderata EU-toppen Tomas Tobe om regeringsstödda Chat control: ”Kommer säga nej”

Publicerad

Hårt kritiserade EU-förslaget ”Chat control” har av experter beskrivits med referenser till ”1984” och ”Stasi”. Nu säger EU-parlamentarikern Tomas Tobé (M), att Moderaterna kommer säga nej till Chat control i EU-parlamentet – trots att regeringen stöder förslaget.

Varje molnlagringstjänst, varje socialt medium, varje krypterad kommunikationstjänst måste enligt EU-kommissionens förslag skannas av den som tillhandahåller tjänsten. Detta ska enligt kritiserade EU-förslaget Chat control leda till att barnövergrepp och grooming stoppas i högre grad

Regeringen, som består av Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna, stöder förslaget. Det skrev justitieminister Gunnar Strömmer (M) till Ekot i slutet av mars.

Går emot förslaget

Men, på sociala medier har nu M-ledamoten i Europaparlamentet Tomas Tobé gått emot förslaget.

”I Europaparlamentet kommer Moderaterna säga nej till 'chat control' i förslagets nuvarande form” skriver han på Twitter.

Foto: Faksimil

Stefan Axelsson, professor i digital forensik och cybersäkerhet vid Stockholms universitet, har tidigare kritiserat förslaget. Han menar att det är verkningslöst när det gäller att stoppa barnövergrepp, och vore ett övergrepp på den personliga integriteten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Skulle vanliga semesterbilder kunna leda till att du stämplas som pedofil på grund av EU-förslaget? I videon förklarar professorn.

Det här är ”chat control”

Det nya EU-förslaget, som går under namnet ”Chat control”, har lagts fram EU-kommissionären Ylva Johansson (S) och är ett nytt paket med verktyg som ska användas för att bekämpa sexualbrott på digitala mötesplatser. En del av förslaget är att all information som går via chattar, mejl, filöverföring och nättjänster i allmänhet ska analyseras i jakt på övergreppsmaterial på barn.

Den delen av åtgärdspaketet har stött på hårt motstånd eftersom kritiker anser att det är ett grovt intrång på den personliga integriteten. 

Ylva Johansson bemötte kritiken, som hon menar bygger på missuppfattningar, i en intervju i Expressen i veckan.

– Det vi pratar om är att tillåta scanning på samma sätt som tillåts i dag och som har skett i tio års tid. Messenger till exempel de scannar allt. Det är väldigt ovanligt att man hör om familjebilder som fastnar, sa hon då.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.