Moderaterna delat i frågan om samarbete med Sverigedemokraterna

Uppdaterad
Publicerad

På riksdagsnivå säger sig Moderaterna inte vilja samarbeta med Sverigedemokraterna. I Sölvesborgs kommun är det dock annorlunda. Där samarbetar partierna – och ser likheter i hur de vill styra kommunen.

För första gången styr Sverigedemokraterna i tre kommuner i södra Sverige. I Sölvesborg tog de makten tillsammans med Moderaterna, Kristdemokraterna och ett lokalt parti.

– När vi satte oss och gick igenom alla punkter så framgick det väldigt tydligt att vi var överens om oerhört mycket i hur kommunen skulle styras, säger Emelie Pilthammar (M), gruppledare i Sölvesborg.

Agenda

Hon hade önskat att Moderaterna och Sverigedemokraterna samarbetade även i riksdagen, trots att hon tycker att Sverigedemokraterna har fel politik när det kommer till abortfrågan och EU-medlemskapet.

Skadar partiet

Från Sveriges största kommun får dock samarbetet i Sölvesborg en känga för att det går emot partilinjen.

– Då skadar det Moderaterna, det skadar möjligheten för väljaren att se vad som är Moderaternas intentioner, menar Joakim Larsson (M), förbundsordförande i Stockholms stad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Agenda

Mer i ämnet