Foto: TT

Ryssland avkrävs förklaring för Lavrovs uttalande

Uppdaterad
Publicerad

Onödigt och opåtalat – så beskriver statsminister Stefan Löfven uttalanden av Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov om vad som kommer att hända om Sverige går med i Nato.

Om ett svenskt Natomedlemskap skulle bli verklighet, skulle Ryssland vidta ”nödvändiga militärtekniska åtgärder” vid de nordliga gränserna, sade Lavrov till Dagens Nyheter i en intervju som publicerades i går. Vad det kan röra sig om för åtgärder ville inte Lavrov gå in på, utan sade att det är en fråga för militären.

– Jag tycker att det var väldigt onödigt och opåtalat. Vi i Sverige fattar själva våra beslut om vår försvars- och säkerhetspolitik. Inget annat land styr det åt oss, vi gör det själva, säger statsminister Stefan Löfven.

– Vi kräver respekt för det, liksom vi respekterar andra länders beslut om deras säkerhets- och försvarspolitik. Det är väl känt var vi står. Sverige har varit alliansfritt länge, det har tjänat oss väl. Vi har påtalat detta för omvärlden många gånger och det vet Moskva om.

Kommer du gå vidare formellt på något sätt med det här?

– Det här vet Moskva sedan länge, det är ingen nyhet det här. Det var förvånande och, menar jag, opåtalat den kommentaren från den ryske utrikesministern. Vi är alliansfria, det har tjänat oss väl. Vi fattar själva våra beslut och vi behöver inget påtalande från någon annan om vilka beslut vi ska ta.

M: Kalla upp ryske ambassadören

Tidigare på fredagen gick Moderaterna ut och krävde att Ryssland ska förklara sig efter utrikesminister Sergej Lavrovs uttalanden.

– Det här väcker många frågor, så därför tycker jag att det är viktigt att UD nu kallar upp den ryske ambassadören för att förklara vad Ryssland och den ryske utrikesministern menar med det här, säger Moderaternas utrikespolitiska talesperson Karin Enström till TT.

– I samma andetag som han säger att varje land har rätt att få bestämma, så kan man läsa in att det skulle bli en väldigt stark reaktion från Rysslands sida. Då är viktigt att prata direkt med Ryssland och inte i första hand låta sådana här dialoger ske via medierna.

Utrikesminister Margot Wallström (S) skrev i dag tidigare på twitter att ”Sveriges säkerhetspolitik bestäms av Sverige, ingen annan. Den militära alliansfriheten tjänar oss väl, och ligger fast.”.

Lööf: Hårresande uttalanden

Även Centerpartiets ledare Annie Lööf reagerar starkt på Lavrovs varning: ”Den ryske utrikesministerns uttalanden är hårresande”, säger Lööf i ett uttalande.

”Vår utrikes- och säkerhetspolitik bestäms av Sverige. Inte av ryska hot. Rysslands agerande understryker behovet av samarbete i säkerhetspolitiken. Sverige behöver, koordinerat med Finland och tillsammans över blockgränsen, gå med i Nato. Vi ska bygga säkerhet i samarbete med andra”, anser Lööf.

Flera politiker och professorer har tidigare sagt att Sverige och Finland borde gå med i Nato tillsammans. I Finland presenteras i dag en utredning om vilka effekter och konsekvenser ett finskt medlemskap i Nato skulle kunna innebära.

Allianspartierna är för ett svenskt Natomedlemskap, medan regeringspartierna, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna är emot.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.