M, KD och L lämnar samtal om gängkriminalitet

Uppdaterad
Publicerad

Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna hoppar av de blocköverskridande samtalen kring gängkriminaliteten.

– När det gäller behovet av en skärpt rättspolitik så står vi långt ifrån varandra, säger Moderaternas rättspolitiske talesperson Johan Forssell.

På lördagen kom besked från Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna att de lämnar de kriminalpolitiska samtalen om sätt att lösa problemen med gängkriminalitet.

– Min bild är att det har funnits kritik mot regeringen från olika partier. Det kommer att vara svårt att göra vad som krävs om Miljöpartiet sitter i regeringen, säger Johan Forssell (M).

Kristdemokraternas Andreas Carlson gör samma analys:

– Vi tycker att det är för dåligt bud. Det är ett tamt bud och en eftergift till Miljöpartiet. Vi var också kritiska från början till att SD inte bjöds in till samtalen.

”Saknas grund”

Även Liberalerna hoppar av samtalen.

– Vi kan konstatera att det inte finns någon grund för en bred överenskommelse, säger Johan Pehrson (L) till TT.

Samtliga partier utom Sverigedemokraterna har deltagit i samtalen, som syftat till att kunna enas om åtgärder mot gängkriminaliteten. Under gårdagen skedde det tredje mötet utan att partierna lyckades komma överens, och nu lämnar alltså tre av de borgerliga partierna samtalen.

Regeringen hade med sig en lista med 30 förslag till mötet, men bland dessa saknades flera M-förslag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.