Moderaternas Elisabeth Svantesson, ekonomisk-politisk talesperson, och partiledare Ulf kristersson (M) under partistämman i Västerås. Foto: Jessica Gow, Fredrik Sandberg/TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Moderaterna: Mindre pengar och smalare utbud i SVT och SR

Uppdaterad
Publicerad

Efter att mediepolitiken hade manglats i utskottet på Moderaternas partistämma stod det klart att partiet vill se mindre pengar till public service samt ett smalare utbud.

Förslaget som ska presenteras för stämman på lördagen, och som sannolikt kommer att accepteras, innebär att partiet ska tillsätta en arbetsgrupp för att utreda mediepolitiken, men arbetsgruppen får också tydliga direktiv. 

Man ska utreda hur skattefinansieringen ska minskas och utbudet smalnas av, högre krav på opartiskhet och saklighet kopplat till tuffare sanktioner vid överträdelser. Möjligheten till delfinansiering via reklam ska också utredas. 

”Inte helt opartisk”

Partisekreterare Gunnar Strömmer menar att det är viktigt att säkerställa att Public Service upprätthåller förtroendet hos allmänheten. 

– Jag kan konstatera att många som själva är aktiva i politiken, inte minst till höger, upplever från tid till annan att vinklingen inte är helt opartisk, säger Gunnar Strömmer. 

Arbetsgruppen ska ha siktet inställt på sändningstillståndet som börjar gälla 2026.

”S och SD behandlas sämre”

Enligt flera medieforskare, som Ester Pollack vid Institutet för mediestudier och Lars Nord från Mittuniversitetet, är politisk slagsida inte ett omfattande problem. 

– När man undersöker det här vid olika tillfällen, till exempel vid senaste valrörelsen, så är det två partier som behandlas sämre än andra och det är S och SD så jag har svårt att se att det finns en höger-vänsterdimension i den politiska bevakningen, säger Lars Nord, professor i politisk kommunikation vid Mittuniversitetet.

  • Den 1 januari 2019 ersattes radio- och tv-avgiften till Radiotjänst med en individuell public service-avgift. Public service-avgiften ska betalas av alla som bor i Sverige, som ska betala skatt här och som har fyllt 18 år den 1 januari 2019. Även vissa som bor utomlands ska betala avgiften. Du ska betala avgiften oavsett om du har en tv eller inte, och den dras direkt med din skatt.
  • Public service-avgiften går till public service-företagen, det vill säga Sveriges radio (SR), Sveriges television (SVT) och Sveriges utbildningsradio (UR). Public service-avgiften ersatte radio- och tv-avgiften till Radiotjänst den 1 januari 2019. Läs mer om avgiften på regeringens webbplats.

Källa: Skatteverket

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer