”Jag tänker inte ha beröringsskräck för en enda person som väljer att engagera sig för det som är bäst för Askersunds kommun”, säger oppositionsrådet Caroline Dieker. Foto: Annette Rosén Müntzing/Bild&Kultur, Fredrik Sandberg/TT

Moderaterna minst benägna att ta avstånd från Sverigedemokraterna på lokal nivå

Uppdaterad
Publicerad

En majoritet av de lokala partiföreträdarna tar avstånd från att regera tillsammans med Sverigedemokraterna efter valet. Men bland Moderaterna är det betydligt färre, 31 procent, som säger blankt nej.

– Vi har ingen beröringsskräck, säger Caroline Dieker, gruppledare för Moderaterna i Askersund.

I SVT:s lokala valkompass får partiföreträdare som sitter i kommunfullmäktige frågan om det finns något parti som de inte kan tänka sig att styra tillsammans med efter höstens val. Sverigedemokraterna är det parti som flest tar avstånd från.

Mest avogt inställda till ett samarbete är Miljöpartiet följt av Socialdemokraterna och Vänsterpartiet.

Val 2018 – #dinröst

”För stora skillnader”

Elina Brodén, miljöpartistiskt kommunalråd i Borlänge kommun, menar att skillnaderna är för stora.

– Vi har en grund i alla människors lika värde, de har inte den grunden så det är otänkbart. Sedan är klimatfrågan en viktig fråga för Miljöpartiet och där är vi också enormt olika, säger hon.

”Ingen beröringsskräck”

De moderata partiföreträdarna är emellertid inte alls lika benägna att ta avstånd, av dem säger en tredjedel blankt nej till att regera ihop med Sverigedemokraterna.

Caroline Dieker, oppositionsråd och gruppledare för Moderaterna i Askersund, utesluter inte att styra ihop med något parti efter valet.

– Det beror på vad man menar med styre. Vi utesluter inte att prata med något parti i Askersunds kommun i enskilda frågor, men vårt naturliga samarbete är med de andra allianspartierna – vi strävar åt samma håll och vill lika saker.

Hon menar att det avgörande är att föra en politik som gagnar kommunen.

– Vi har ingen beröringsskräck. Vi fryser inte ut något parti i kommunen i dag heller. Jag tänker inte ha beröringsskräck för en enda person som väljer att engagera sig för det som är bäst för Askersunds kommun.

SD utesluter inte samarbete

Samtidigt utesluter nästan hälften av Sverigedemokraterna, 46 procent, inte samarbete med något parti efter valet. Miljöpartiet, Vänsterpartiet, Centerpartiet och Socialdemokraterna hamnar dock längst ned på listan över tänkbara samarbetspartners.

Ställer du dig frågan: Vad ska jag rösta på? Gör Valkompassen.

Så stor andel säger nej till samarbete med SD

Miljöpartiet – 89 procent

Socialdemokraterna – 85 procent

Vänsterpartiet – 80 procent

Liberalerna – 78 procent

Centerpartiet – 76 procent

Kristdemokraterna – 51 procent

Moderaterna – 31 procent

Källa: SVT:s lokala valkompass

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet