Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Moderaterna utropar sig till valets segrare

Uppdaterad
Publicerad

M-ledaren Ulf Kristersson blir sannolikt Sveriges nästa statsminister och är i så fall den som får i uppdrag att bilda en ny regering. Enligt Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer står bland annat Nato, skjutningarna och högt bidragsberoende högt upp på partiets agenda.

På onsdagskvällen var alla röster slutligen räknade och valresultatet stod klart: Ulf Kristerssons regeringsunderlag med Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna tillsammans med Sverigedemokraterna vann valet med 176 mandat mot Magdalena Anderssons regeringsunderlag med Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Centerpartiet som fick 173 mandat.

Kristersson: ”Ny, handlingskraftig regering”

På sitt Instagramkonto utropar Moderaternas partiledare Ulf Kristersson partiet till valets segrare.

Ulf Kristersson kommer med stor sannolikhet att bli Sveriges nya statsminister. I ett klipp säger han:

“Sverige har fått ett valresultat. Väljarna har sagt sitt. Moderaterna och de andra partierna på min sida har fått det mandat för förändring som vi bad om. Jag påbörjar nu arbetet med att bilda en ny, handlingskraftig regering. En regering för hela Sverige och alla medborgare.”

Röstat för förändring

Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer mötte journalistkåren på onsdagskvällen.

– När vi får valresultatet ikväll står det klart att folket har röstat för förändring och ett regeringsskifte, säger han.

Strömmer konstaterar att Moderaterna gått till val på att bilda en borgerlig regering i samarbete med Sverigedemokraterna, och att partierna inlett samtal direkt efter valdagen.  

– Det arbetet kommer nu att vecklas upp och intensifieras för att få till stånd en ny, stabil och handlingskraftig regering, säger han.

Minska bidragsberoendet

Gunnar Strömmer ringar in de stora politikområden som den nya regeringen ska fokusera på. Han menar att detta arbete består av två delar.

– Det ena är förstås att ta ansvar för ett antal stora och krävande uppgifter, som att föra Sverige in i Nato och leda det svenska EU-ordförandeskapet under nästa år, säger han.

– Och också förstås ta ansvar för landets ekonomi och hushållens ekonomi i en krävande tid.

Han beskriver hur den nya regeringen samtidigt ska jobba med den förändring som han menar att det svenska folket röstat för.

– Och att få till stånd de politiska reformer som krävs för att stoppa skjutningarna, häva energikrisen och bryta utanförskapet som präglas av alltför hög arbetslöshet och stort bidragsberoende.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.