Moderaterna vill se över 2 000 nya övervakningskameror

Uppdaterad
Publicerad

Inom ett år vill Moderaterna att Polismyndigheten har tre gånger så många kameror uppsatta som i dag.

– Antalet kameror i Sverige är helt enkelt för litet, säger partiets rättspolitiske talesperson Johan Forssell (M).

Antalet fasta kameror är alldeles för få, enligt Johan Forssell. Och antalet behöver öka avsevärt enligt partiet.

– Sverige är det land i Europa som har störst problem med gängkriminalitet. Att det bara finns 361 kameror hos polisen, det är anmärkningsvärt, och här måste vi göra en ordentlig satsning för att helt enkelt kunna lagföra fler kriminella, säger Forssell till SVT:s Rapport.

Vill använda även trafikkameror

Moderaterna lägger därför fram ett förslag i sin kommande bugdet om att ge polisen i uppdrag att öka antalet övervakningskameror – till över 2 000. Redan inom ett år vill partiet ha tre gånger så många kameror, vilket innebär nära 1 100 kameror till sista september 2022. Resterande antal ska enligt förslaget vara uppsatta senast år 2024.

Partiet anser att förstärkt kameraövervakning skulle både förhindra och klara upp fler allvarliga brott. Utsatta områden ska vara prioriterade i såväl antal kameror som i utbyggnadstakt.

Utöver detta lägger Moderaterna i sitt förslag till budget även fram att man vill tillsätta en utredning för att göra det möjligt för polisen att ta del av andra aktörers kamerasystem, exempelvis Trafikverkets kameror för trängselskatt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.