Foto: TT

Moderaterna kräver skärpta säkerhetsrutiner på rättspsyk

Publicerad

SVT Nyheters avslöjande om att var fjärde person som avvek från landets rättspsykiatriska avdelningar i fjol bedömdes som farlig för sig själv eller för andra har fått Moderaterna att reagera starkt och partiet kräver nu att säkerhetsrutinerna skärps.

Enligt en granskning som SVT Nyheter gjort avvek patienter från rättspsyk vid 143 tillfällen förra året. De flesta avvek från permissioner och frigång och i mer än hälften av fallen hade personen som avvek gjort det tidigare. Granskningen visar också att var fjärde person som försvann bedömdes vara farlig – antingen för sig själv eller för andra.

– Det handlar om allmänheten och skattebetalarnas rätt att slippa ha våldsamma och ofta farliga personer som rör sig i samhället, säger Moderaternas rättspolitiske talesperson, Johan Forssell till SVT Nyheter.

– Jag tror att ingen hade accepterat om det här var personer som satt i fängelse för de här brotten och gång på gång lyckats avvika.

Kräver skärpta säkerhetsrutiner

Uppgifterna har fått Moderaterna att kräva att säkerhetsrutinerna skärps på de rättspsykiatiska avdelningarna.

– Det här måste förändras, särkerhetsarbetet måste styras upp så att det inte händer igen, säger Johan Forssell.

Enligt Forssell behöver exempelvis ledsagningen vid permisisoner förändras så att man har tillräckligt antal personer som kan ingripa ifall någon patient väljer att avvika.

– Man ska heller inte bevilja permissioner på samma sätt som man gör idag, kanske göra andra riskbedömningar, fortsätter han.

Hemlig telefonavlyssning

Johan Forssell uppger vidare att polis och åklagare bör ges bättre möjligheter till att använda hemlig telefonavlyssning för att lättare få tag på personer som avvikit och återbörda dem till sina kliniker.

– Det här är personer som är farliga, de har domstolsbeslut på att de ska vara frihetsberövade.

SVT Nyheter har sökt ansvarig minister, socialminister Lena Hallengren (S), för en kommentar men utan framgång.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.