SVT:s politikreporter Love Benigh kommenterar det politiska läget. Foto: SVT

SVT:s politikreporter Love Benigh: Troligen går uppdraget till Stefan Löfven (S)

Uppdaterad
Publicerad

M-ledaren Ulf Kristersson ger tillfälligt upp försöket att bilda en regering. Strax efter meddelade talmannen, Andreas Norlén, att han bestämt att han bjuder in till ny talmansrunda.
SVT:s politikreporter Love Benigh tror att sonderingsuppdraget nu går till Stefan Löfven (S).

Under lördagen meddelade Liberalerna och Centerpartiets partiledare att man inte kommer att stödja moderatledaren Ulf Kristerssons två regeringsförslag. Även Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna har sagt att man kommer att rösta nej.

I och med detta sade Kristersson att han kommer att träffa talmannen, Andreas Norlén, redan på söndagen, trots att han har till tisdag på sig att sondera möjligheterna för en ny regering.

M-ledaren ger upp sonderingen

Kristersson meddelande efter mötet med talmannen att han tillfälligt ger upp sitt försök att bilda en ny regering.

– Nu har jag gjort vad jag kan i den här omgången, så nu är det inte längre jag som har ansvar för processen, utan talmannen, säger Ulf Kristersson under en presskonferens.

Bjuder in till ny talmansrunda

Talmannen meddelade kort efter att han kommer att bjuda in de övriga sju partierna, alla utom Kristersson, till en ny talmansrunda på måndagen.

– Jag går inte till kammaren med ett nytt förslag i det här skedet. Jag återkommer om det i morgon efter att ha träffat partiledarna, säger Andreas Norlén, under en presskonferens.

Enligt SVT:s politikreporter Love Benigh är det mest troligen Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven som står näst på tur.

– Löfven har pekats ut av både Miljöpartiet och Vänsterpartiet och han företräder det större blocket i riksdagen. Det rimliga är att han får ett sonderingsuppdrag, säger han.

Kan bli en tredje vända

Love Benigh tror dock att det kommer att bli oerhört svårt även för Stefan Löfven att få till ett regeringsunderlag. Detta då L och C enbart kan tänka sig att sitta i en regering ledd av S om de andra i Alliansen skulle godkänna det.

– Så det är inte helt osannolikt att det blir en tredje vända. Då kan uppdraget komma att gå tillbaka till Kristersson igen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regeringsbildningen

Mer i ämnet