”Att Kristersson på söndagen tog kontakt direkt med statsministern med en inbjudan om samarbete handlar alltså minst lika mycket om att visa väljarna att Moderaterna vill gå längre i sina insatser mot kriminaliteten”, skriver SVT:s politiske kommentator Mats Knutson. Foto: Anders Wiklund/TT

Analys: ”Moderatledaren ökar pressen på statsministern”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Moderatledaren Ulf Kristersson ökar nu pressen på statsminister Stefan Löfven att agera mot det grova våldet i Sverige. Dödskjutningar och gängkriminalitet ser ut att bli höstens dominerande politiska fråga i svensk politik.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

Sommarens medierapportering har handlat mycket om knivrån, våldtäkter, sprängningar och skjutningar. Den senaste veckans dödsskjutningar av två kvinnor, en av dem mördad med en baby i famnen, har ytterligare riktat fokus mot den grova kriminalitet som växt fram i Sverige.

Statsminister Stefan Löfven (S) menar att regeringen redan vidtagit en rad åtgärder för att stoppa det grova våldet, men har signalerat att han och regeringen är beredd att vidta ytterligare åtgärder.

Moderatledaren Ulf Kristersson tycker inte att det räcker. Han tycker att statsministern mest pratar. Den svenska staten förmår inte längre att klara sin grundläggande uppgift att skydda och trygga sina medborgares säkerhet, menar moderatledaren. Han efterlyser nu ett brett politiskt samarbete med regeringen om snabba och kraftfulla åtgärder för att stoppa kriminaliteten.

”Vill sätta press på Löfven”

Regeringens 73-punktsprogram med Centerpartiet och Liberalerna rymmer inte särskilt mycket om brottsligheten och hur de grova brotten ska stoppas. Här vill moderatledaren sätta press på Stefan Löfven och regeringen att agera. Att han på söndagen tog kontakt direkt med statsministern med en inbjudan om samarbete handlar alltså minst lika mycket om att visa väljarna att Moderaterna vill gå längre i sina insatser mot kriminaliteten. Det här är dessutom frågor som traditionellt ligger på Moderaternas hemmaplan, det vill säga är frågor där partiet åtnjuter stort förtroende bland väljarna.

Flera av de åtgärder Ulf Kristersson föreslår är sådana som Socialdemokraterna tidigare har avvisat, men som partiets företrädare på senare tid signalerat ökad öppenhet inför. Ett exempel på det är anonyma vittnen, som också statsministern nu säger sig vara beredd att vilja pröva.

Men det handlar också om förslag som regeringen redan sagt sig vilja genomföra, men där det hittills inte lagts några propositioner, till exempel om slopad straffrabatt för unga vuxna.

Brottsbekämpning: Partiets huvudfråga

Ulf Kristersson föreslår också att det ska avsättas nya resurser för fler övervakningskameror samt att fler ordningsvakter ska kunna avlasta polisen. Moderaterna kräver dessutom särskilda visitationszoner i utsatta områden där polisen ska kunna visitera individer utan konkret brottsmisstanke.

Inga av de förslag Ulf Kristersson för fram idag är nya. Moderaterna och andra partier har fört fram dem förut.

Att Moderaternas partiledare väljer att presentera dem alla i sitt tal ska tolkas som att åtgärder mot brottsligheten blir partiets huvudfråga under den politiska hösten.

Anklagelserna mot regeringen om att Stefan Löfven bara pratar om problemen, utan att göra något åt dem, syftar till att öka pressen på statsministern att agera. Våldets politiska sprängkraft har ökat ytterligare efter veckans dödskjutningar i Malmö och Stockholm, och det hoppas moderatledaren ska öka trycket i hans politiska budskap.

Utan tvekan lär rättspolitiken och brottsligheten bli en av huvudfrågorna i höstens politiska debatt.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.