Modernas vaccin väntas få grönt ljus från den europeiska läkemedelsmyndigheten i början av januari. Foto: TT

Modernas coronavaccin kan orsaka svullnader för personer med fillers

Uppdaterad
Publicerad

Personer med kosmetiska så kallade fillers i ansiktet har upplevt inflammationer och svullnader i samband med att de tagit Modernas coronavaccin. Det uppger en rådgivande panel till den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA.

Miljoner människor världen över har injicerat så kallade fillers i ansiktet för att släta ut rynkor eller för att göra läppar och kinder mer fylliga.

Nu har en rådgivande panel till USA:s läkemedelsmyndighet FDA noterat att flera personer upplevt svullnader och inflammationer i samband med att de tagit Modernas coronavaccin, på de platser där de injicerat fillers.

– Några av patienterna hade tagit fillers i kinderna sex månader innan de fick vaccin och en patient tog fillers i läpparna två dagar efter vaccinet, säger hudläkaren Shirley Chi till amerikanska ABC.

Lätt att behandla

Samtliga patienter som upplevde besvär behandlades med kortison och antihistaminer och reaktionerna ska därefter ha lagt sig.

Shirley Chi förklarar att det är en immunologisk reaktion som uppstår efter att man tagit vaccin.

– Immunsystemet går på högvarv när du tar vaccin, det är så det ska fungera. Det är därför inte konstigt att man ser ett immunsvar i områden där det förekommer substanser som annars inte förekommer naturligt i kroppen, säger hon.

Hon säger vidare att hon inte tycker att personer med fillers bör avstå vaccinering och att reaktionerna var enkla att behandla.

Ännu inte godkänt i Europa

Modernas vaccin används i USA men är ännu inte godkänt för användning i Europa.

Europeiska läkemedelsmyndigheten EMA väntas ge grönt ljus för vaccinet den 6 januari, därefter ska EU-kommissionen ge ett sista klartecken innan det kan börja användas i Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.