En leende Moha Frikraft på fjällvandring i norska Eggedal. Foto: Privat

Moha, 27, fjällvandrade i Norge med ”pansarpermobil”: ”Jag vill visa att allt är möjligt”

Uppdaterad
Publicerad

27-åriga Arbogatjejen Moha Frikraft är en person som ser utmaningar i stället för hinder. Därför söker hon ständigt nya äventyr – nu senast i form av fjällvandring med specialanpassad ”pansarpermobil”.”Jag vill visa att allt är möjligt, synliggöra det osynliga och föra fram olikheter”, säger hon till SVT Nyheter.

Moha Frikraft föddes med en svår cp-skada och har fått diagnoserna adhd och Aspergers syndrom, men det är ingenting som hon låter begränsa sina mål och drömmar.

”Utmanas av äventyr”

Hon har alltid tyckt om naturen och många gånger sagt att hon vill vandra i Norge. Häromveckan blev det äntligen verklighet, i form av en semester till norska Eggedal. Där prövade hon för första gången på anpassad fjällvandring – med ”pansarpermo”, som Moha kallar elrullstolen.

– I efterhand känns det bara roligt att ha fått testat något nytt. Jag gillar att utmanas av olika äventyr, säger hon till SVT Nyheter.

– Det var min mamma som hittade en annons på internet att detta fanns i Norge, att dom hade en terränggående elrullstol som funktionshindrade kunde få låna. Så hon skrev och frågade om den även var vänsterstyrd, och det fixade de.

Vill synliggöra det osynliga

På en film som Moha har lagt upp på sin Youtube-kanal och delat i sociala medier kan man se henne komma ut genom skogen i den specialdesignade elrullstolen, tillsammans med sin dansk-svenska gårdshund Change Of Glory och med ett stort leende på läpparna.

– Jag vill visa att allt är möjligt, synliggöra det osynliga och föra fram olikheter. Det är mitt mål i allt jag gör. Plus att jag älskar att synas och att vara en förebild för alla människor, säger hon.

Elpermobilen är en amerikansk uppfinning som går under namnet ”Action trackchair”, och nu vill hon dessutom försöka få stolen till Sverige.

Filmen från fjällvandringen har enligt Moha själv spridits i både Sverige och Norge och har uppmärksammats av både Expressen och Aftonbladet. På hennes Facebook trillar positiva kommentarer in. ”Heja dig!” och ”Jättehäftigt! Härligt att kunna komma ut i naturen” står det bland annat att läsa.

Drömmer vidare

Detta är inte första gången som Moha Frikraft omskrivs i media. Förra sommaren väckte hon uppmärksamhet efter att ha poserat i underkläder som modell, detta i syfte att ändra samhällets rådande kroppsideal och bidra till ett samhälle där personer med funktionsvariationer möter en större acceptans.

Och trots att hon knappt har hunnit hem från den norska fjällvärlden har hon redan siktet inställt på nästa dröm: Att hoppa bungyjump.

– Jag har hoppat fallskärm så bungyjump skulle bli en ny utmaning och få återigen visa att allt är möjligt.

LÄS MER: Kompisgänget bestiger Kebnekaise – för funktionsnedsatta

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.