Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ett foto som Mohamed tog med en insmugglad mobiltelefon visar kedjorna som han säger att han tvingades ha på sig i 1,5 år. Misshandeln inleddes omedelbart när han kom till anstalten. Foto: SVT

Mohamed skulle ”uppfostras” i Somalia – kedjades fast och misshandlades

Uppdaterad
Publicerad

Mohamed Hassan Alim från Rinkeby var på väg in i kriminalitet – då skickade hans familj honom till en ökänd uppfostringsanstalt i Somalia. Där kedjades han fast och utsattes för misshandel, berättar han för SVT. Trots det försvarar han sina föräldrar. 

– Mina släktingar klandrar jag, men inte mina föräldrar.

Mohamed trodde att han skulle bo hos släktingar, men när han kom till Mogadishu fördes han in i en bil och kördes till uppfostringsanstalten. Misshandeln inleddes omedelbart.

– De slår dig under hälen, de slår dig i handflatan, i bakhuvudet – på punkter som gör extremt ont.

Enligt honom sattes han i kedjor i ett och halvt år. Allt handlade om att bryta ner ungdomarna som var där och genom rädsla göra dem mottagliga för att omvandlas till ”rättrogna” muslimer.

Kända av myndigheterna

Mohamed är inte ensam om att bli skickad utomlands för att komma bort från en tilllvaro på glid. En färsk studie från Jämställdhetsmyndigheten tar upp drygt 140 fall av barn och unga vuxna som förts ur Sverige mot sin vilja de senaste åren. Av dem som förts bort är runt 28 procent unga män som skickas på uppfostringsresa.

Vanligt är att familjen vill straffa barnen, eller så görs det av välvilja. Det kan handla om att de tycker att barnet har blivit ”försvenskat”, hamnat i kriminalitet eller brutit mot familjens regler. 

– Många som förs bort har varit kända hos flera myndigheter. Men man har varit för passiv och inte gjort riskbedömningar. Eller så har man inte förstått vilka åtgärder som krävs. En passiv förhållning av myndigheter leder ofta till en aktiv förhållning av familj och släkt, säger Mikael Thörn, enhetschef vid Jämställdhetsmyndigheten.

Försvarar föräldrarna

Studien är baserad på intervjuer med personer som arbetat med unga män som förts bort. Den ger ingen nationell bild eftersom den inte täcker alla kommuner.

– Majoriteten av fallen som jag har stött på har varit av den kalibern att de kanske har varit inlåsta, blivit slagna och utsatta för tortyr, säger Thörn. 

Trots allt Mohamed Hassan Ali utsattes för på plats försvarar han sina föräldrars beslut att skicka iväg honom. 

– De tänkte att det är bättre att vår son är där än i en destruktiv miljö här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.