Foto: SVT

Mona Sahlin: Nazismen växer i Sverige

Uppdaterad
Publicerad
En ideologisk upprustning bland nazister pågår i Sverige. Det varnar regeringens samordnare mot våldsbejakande extremism, Mona Sahlin, efter helgens planerade attack mot flyktingar i Stockholm.

I fredags drabbade ett hundratal maskerade män samman med väktare och polis i centrala Stockholm. Målet var att hoppa på ensamkommande flyktingbarn, enligt polisen. Informationen delades ut genom flygblad av personer i rånarluvor.

– Det är en farlig ideologisk upprustning bland nazister i Sverige, säger Mona Sahlin i SVT:s Gomorron Sverige.

Varnar för naivitet

Polisen kan i dag inte koppla händelsen till någon gruppering, men Mona Sahlin varnar allmänheten för att inte vara naiva. På gatorna finns ideologiskt drivna personer, säger hon.

– Det är många som inte förmår att kalla nazister för nazister. Det är många politiker som inte ser den organiserade faran. Det är många i allmänheten som blandar ihop allmän oro för integrationen med vad nazisterna uttrycker.

Uppmanades att stanna inne

Oroligheterna i Stockholm fortsatte under lördagen, då slagsmål utbröt efter en demonstration – där deltagarna krävde extra val och en regering som ”värnar om Sverige och dess medborgare”. Efter händelserna uppmanades ensamkommande flyktingungdomar på Stockholms samtliga HVB-hem att inte gå ut.

– Så får det inte vara, men vi får inte vara naiva heller. Om vi pratar om Svenska motståndsrörelsen och de kretsar som rör sig däromkring, det är ju djupt våldsbenägna personer som har mycket tuffa kriminella aktiviteter bakom sig, säger Mona Sahlin.

Kommuner saknar lägesbild

Mona Sahlin påpekar att flera kommuner i dag saknar handlingsplaner för att förebygga extremism.

– Man har inte alltid ens en lägesbild hur situationen ser ut i den egna kommunen. Man stöttar och bygger inte upp polisens, lärarnas eller fritidsledarnas möjligheter och resurser för att kunna möta extremismen, säger hon. 

Hon tillägger:

– Det stora ansvaret ligger på dem som inte ser. Varför skulle Sverige vara vaccinerat mot de högerextrema grupperna, varför skulle inte de kunna växa i Sverige om tystnaden och naiviteten fortgår? 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Attackerna på centralen

Mer i ämnet