Extra poliser sattes in i Umeå efter attacken mot flyktingbarn i Stockholm förra veckan.

Manifestation i Umeå ställs in

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagen skulle en samling förenas på Rådhustorget i Umeå för en motreaktion till den uppmärksammade händelsen i Stockholm då ett hundratal maskerade män drabbade samman med väktare och polis. På grund av en försenad ansökan till polisen ställs arrangemanget in.

Men under torsdagen stod det klart för arrangörerna att manifestationen inte kommer att genomföras. Det som från början var en spontan idé hann inte få tillstånd i tid, något som gör att man nu inte har en godkännande att genomföra manifestationen.

– I och med att detta var en så spontan grej så hann vi inte med allt det byråkratiska, utan tillstånd går det inte att genomföra, säger Sara Forslund, en av arrangörerna.

Attackerna på centralen

Maskerad attack i Stockholm

Det var en vecka sen som ett hundratal svartmaskerade män drabbade samman med väktare och polis i centrala Stockholm. Enligt polisens rapport ska målet ha varit att utsätta ensamkommande flyktingbarn för brott.

Samma dag började en skärmdump florera i sociala mediertt där en signatur uppmanade till uppror, att alla svenska män ska försvara sina kvinnor.

Kan genomföras senare

En manifestation mot våldet kommer att äga rum under fredagen på flera håll i landet. Där man kommer att klä sig i vita masker och dela ut flygblad som uppmanar till nolltolerans mot rasism.

– Vi hade gärna gjort det här tillsammans med övriga Sverige, men vi ser det inte som ett hinder att inte kunna genomföra detta senare någon gång lite mer uppstyrt, säger Sara Forslund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Attackerna på centralen

Mer i ämnet