Foto: SVTVisa alla (4)
Visa alla (4)

Stort polispådrag i Umeå

Ett vittne uppger för SVT att flera poliser rört sig i området kring Rådhustorget i Umeå. En polis ska ha gått in på varuhuset Åhléns med vapnet på bröstet. ”De var vaksamma och redo”, säger ett vittne till SVT.

Strax innan klockan fyra ringer ett uppskrämt vittne till SVTs redaktion i Umeå efter att ha sett flera polispatruller i Umeå centrum. En av poliserna uppges ha gått in på ett varuhus med vapnet kopplat på bröstet.

– Jag har aldrig sett ett sånt här pådrag, säger vittnet som vill vara anonymt, till SVT Nyheter Västerbotten.

Enligt polisens vakthavande befäl Dan Andersson kan det handla om att polisen eftersöker en efterlyst person.

– Vi har kollat flera hotell, säger han.

Vill inte ha sådana typer i stan

Senare under söndagskvällen bekräftar polisen att det rör sig om en ökad bemanning och vaksamhet eftersom högerextrema personer misstänks vistas i länet.

– Det handlar om att vi inte vill ha någon sammankomst med den här sortens typer i stan. Vi har satt in extrafolk för att kolla upp misstankar om att de skulle förbereda en manifestation, men nu har vi återgått till normalläge, säger Dan Andersson, vakthavande befäl vid polisen till SVT Nyheter.

”Inte bara vanlig spaning”

Ett annat vittne har sett poliserna på stan redan vid 12-tiden. De var fortfarande kvar vid 16-tiden med flera bilar berättar första vittnet.

– Det här är inte bara en vanlig spaning.

– Jag satt och fikade och då kom först en piketbil, en civilbil och en målad bil. Det är nästan inget folk på stan, men jättemycket poliser.

Poliserna ska ha rört sig inne på gallerian Utopia och varuhuset Åhléns och letat.

Högerextrema grupper

Polisens jourhavande förundersökningsledare, Mona Andersson, förklarar situationen med att polisen igår fått indikationer på att det skulle finnas personer med kopplingar till den högerextrema sidan i staden.

– Vi kunde inte utesluta att det skulle röra sig om någon typ av brottslig manifestation, säger hon till SVT.

Med anledning av det som skett i Stockholm den senaste tiden, där ett hundratal maskerade män drabbade samman med väktare och polis, valde polisen att förstärka bevakningen.

– I och med det har vi under dagen intensifierat informationsinhämtning och under tiden tagit in fler poliser i yttre tjänst för att trygga den allmänna ordningen och säkerheten, säger Andersson.

Har det hänt något här i Umeå i samband med detta?

– Det har inte hänt någonting. Det har inte varit något, säger Mona Andersson.

Säpo samarbetar

Säpo bistår nu polisen i utredningarna av ett flertal liknande händelser med oroligheter på gatorna de senaste veckorna.

– Jag kan inte säga specifikt om vi samarbetat just om Umeå. Men det har varit en rad demonstrationer och oroligheter den senaste tiden där vi har ett tätt samarbete med polisen, säger Sirpa Franzén, presschef vid Säpo, till TT

Är det här en ny typ av utveckling?

– Det kräver att vi tittar noga på vad det är som händer just nu i ett större perspektiv, och i en större kontext, så att vi får en bättre uppfattning om vad som sker.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer