Mona Sahlin: ”SD har ett ansvar för bränderna”

Uppdaterad
Publicerad

Mona Sahlin, regeringens samordnare mot våldsbejakande extremism, går till hårt angrepp mot Sverigedemokraterna efter brandattackerna på asylboenden. Hon kräver att partiet tar avstånd från sajten Avpixlat och riksdagsledamoten Kent Ekeroth.

Under de senaste veckorna har det brunnit i en lång rad nuvarande eller planerade asylboenden runt om i Sverige. På torsdagen utsattes ytterligare ett flyktingboende för ett misstänkt brandattentat. På ett asylboende i Tjörnarp i Skåne hade någon hällt in brandfarlig vätska genom ett fönster och tänt på medan flyktingbarnen låg och sov.

Åkesson: ”Ni förstör samhället”

På vissa forum på nätet publiceras adresser till nya boenden som Migrationsverket valt att hemlighålla och bland kommentarer hyllas attackerna.

Bränder på asylboenden

Flera debattörer hävdar att Sverigedemokraternas tuffa retorik kan piska upp ett hat som i förlängningen kan leda till att några väljer att agera. Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson har länge varit tyst och inte velat svara på kritiken, men i dag kommenterade han bränderna i ett Facebookinlägg:

”Ni förstör samhället, Ni attackerar samhället på djupet. Begriper ni inte det?”, skriver han.

Sahlin: SD har ett ansvar

Mona Sahlin, regeringens samordnare mot våldsbejakande extremism, och SD:s riksdagsledamot Linus Bylund möttes i Aktuellt med anledning av brandattackerna.

Mona Sahlin menar att Sverigedemokraterna har ett ansvar för bränderna.

– Det finns en väldigt tydlig koppling mellan näthatet och Avpixlat – och mellan Avpixlat och Sverigedemokraterna är kopplingen glasklar. Då räcker det inte att sist av alla, långt senare, ta avstånd från bränderna.

Hon säger att partiet nu måste ”våga klippa banden helt från Avpixlat och göra upp med sin egen riksdagsledamot Kent Ekeroth som verkligen på det allra grövsta sätt är med och bidrar till hot och hat.”

Bylund: Glåpord och anklagelser

– Vi styr inte Avpixlat på något sätt. Istället för att diskutera de problem som finns i samhället har ni konsekvent ägnat er åt glåpord, lösryckta citat och anklagelser. Det är det som har skapat den polarisering som är den frustration som ligger till grund för det här, svarar Linus Bylund.

– Det finns tydliga citat från en riksdagsledamot och tydliga uppmaningar på sajter där Sverigedemokrater stödjer aktivt och skriver på, säger Mona Sahlin.

– Att det finns kommentarer på sajter som du tycker har kopplingar till Sverigedemokraterna – det är orimligt att lasta oss för det. Vi tar tydligt avstånd från allt hot och allt våld.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bränder på asylboenden

Mer i ämnet