Mona Sahlin är sommarvärd i tisdagens Sommar i P1 och berättar om tiden efter intygsskandalen. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Mona Sahlins sommarprat: ”Den sista skammen blir det som definierar mig”

Uppdaterad
Publicerad

Om skam, om att lämna och försvinna och att inte våga möta andra människors blickar – i Sveriges Radios Sommar i P1 berättar Mona Sahlin om livet efter skandalen.

– Tiden går, såren består. Till slut är det som att allt jag gjort i livet är borta, även allt bra som jag faktiskt har gjort.

I maj 2016 avslöjade Expressen att politikern Mona Sahlin skrivit under ett falskt intyg som skulle hjälpa hennes före detta livvakt att köpa en bostad. Sahlin avgick från jobbet som regeringens samordnare mot våldsbejakande extremism med omedelbar verkan. Under förundersökningen framkom det att hon skrivit fler falska intyg. I februari 2017 erkände Sahlin och slapp rättegång, men fick böter på 47 200 kr.

– Kvar är minnet av den senaste skandalen. Den sista skammen blir det som definierar mig. Allt tystnar, partiet är borta. Jag befinner mig ensam i ett rum mellan skam och stolthet, löpsedlar bränner, jag går inte ut och telefonen ringer oavbrutet, berättar Mona Sahlin i Sveriges Radios Sommar i P1.

Berättar inte varför

Men någon förklaring till varför intygen skrevs får man inte. I stället beskriver Sahlin en situation i en hiss där hon blir utsatt för ett ovälkommet sexuellt närmande av en kollega. Hur tanken på skammen och hånen som kommer att följa om hon berättar gör att hon håller tyst och inte anförtror sig åt någon alls.

I programmet slår Sahlin också fast att makt alltid korrumperar, och att de som inte vill se eller erkänna det är i djupaste förnekelse.

– Det kan handla om att korrumperas genom att ta extra hand om dina vänner, och ge dem tillfällen de annars inte skulle få. Att inte inse att alla vänliga leenden du får beror på din maktställning.

Har älskat kändisskapet

Annars är det tankar om hat, hot och skam som präglar sommarpratet. Sahlin berättar hur hon alltid kollar över axeln av rädsla, och hur hon blivit utsatt av rasister på grund av hennes politiska arbete med flyktingar, hennes kamp mot homofobi och att hennes barnbarn är mörkhyat.

Sahlin berättar hur hon levt i offentligheten i 40 år och beskriver hur hon har älskat och sökt upp kändisskapet, men att kändisskapet har ett pris.

– Du ser det inte alltid själv hur du förändras, korrumperas och blir beroende av kändisskapet. Och när du väl vill ur detta hårda beroende, då är det ofta för sent. Att bli kändis är en sak, men att åter bli okänd det är något helt annat och oändligt mycket svårare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.