Monas dyra väska väcker debatt

Publicerad

Mona Sahlins exklusiva, rosa väska väcker stark debatt. Väskan är ett hot mot socialdemokratin, ryter vänsterdebattören Göran Greider på nyhetssajten Newsmill i dag.

Efter onsdagens riksdagsdebatt togs fotot som har fått flera vänsterdebattörer att reagera. Mona Sahlin fotograferades då, tillsammans med de andra partiledarna, med en rosa Louis Vuitton-väska handväska bredvid sig. Väskan sägs vara värd 6.000 kronor.

”Häftig”
När SVT frågar Sahlin om väskan beskriver hon den som ”häftig”.

-Ja det är Louis Vuitton och det var det bästa jag fick när jag fyllde 50. Vad är det som är så intressant med den?

Motstridigt meddelande
Vänsterdebattören Göran Greider anser inte att det spelar någon roll att väskan var en present.

”För en socialdemokratisk partiordförande borde kampen mot social ojämlikhet vara det centrala. Så uppfattar de flesta väljare det. Hennes dyra handväska ger precis motsatt meddelande”, skriver vänsterdebattören Göran Greider på nyhetssajten Newsmill i dag.

Även Aftonbladets Lena Mellin reagerar på väskan. Hon upplyser om att väskan är värd hälften av vad ett vårdbiträde tjänar i månadslön efter skatt.

Rätt att använda present
Bloggaren Haus of Hannah tycker inte att det argumentet håller.

-Vilket vårdbiträde skulle må bättre av att Mona Sahlin inte får använda sin present? Ska inte Mona Sahlin, som alla vi andra, få visa upp den här väskan som hon fått i present?, skriver hon i sin blogg.

Paul Ronge, PR-konsult och medietränare tycker också att kritiken mot Mona Sahlin är fånig.

-Måste man bo i Rinkeby för att vara ledare för Socialdemokraterna? Måste man tjäna som den lägst avlönade LO-anställda och vara klädd i säck? Det är ju den diskussionen man hamnar i, säger han till Rapport.

”Tacksam att skjuta på”
Paul Ronge tror att debatten blivit extra stormig för att den handlar om just Mona Sahlin.

-Hon är den första kvinnliga ordföranden för Socialdemokraterna och på grund av sin historia är hon tacksam att skjuta på. Jag tror att många politiker äger mindre iögonfallande saker som är värda mer, en ring eller något liknande, säger han.

Anna Svensson

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer