Blommor och ljus vid platsen för morden på Vårväderstorget i Biskopsgården, Göteborg. Foto: Björn Larsson Rosvall / TT

Mord i gängmiljö svårutredda

Publicerad

Allt färre mord klaras upp på grund av att många inte vill vittna i rättegångar. Polisen ser en trend att både allmänheten och kriminella drar sig för att prata med dem – Oerhört allvarligt och oroväckande, säger Christer Axling, spaningschef för avdelningen grova brott i Stockholm.

Christer Axling är spaningschef och gruppchef på en avdelning för grova brott i Stockholm. Hans grupp utreder flera mord i den kriminella gängmiljön. SVT nyheter träffar honom på en bensinmack vid Brommaplan, där ett av de mord han utreder inträffade i juli förra sommaren.

– Via mackens kameraövervakning ser vi hur tre mörklädda och delvis maskerade män springer från platsen precis efter skottlossningen. En 17-årig kille dödas. Tre vapen användes och vi hittade 16 tomhylsor på platsen säger Christer Axling till SVT Nyheter.

Christer Axling har märkt hur samhället förändrats de senaste åren. Kriminella pratar oftast inte med polisen, men allt oftare stöter poliserna på att vanliga medborgare inte heller vill prata med polisen.

– Att samhället i övrigt också väljer att inte prata med polisen är oerhört allvarligt och oroväckande. Det blir som att de kriminella har ett ytterligare parallellt rättssystem där man dömer ut egna straff, säger Christer Axling.

Färre mordfall inom kriminella kretsar klaras upp

Det finns cirka 450 ouppklarade mord i Sverige. Drygt ett 100-tal av dessa ouppklarade mord har skett i kriminella kretsar i Sveriges stor-stadsområden. För 25 år sen var det bara några procent av de ouppklarade morden som skett i gängmiljö.

– Vi har ofta en bra bild över vad som inträffat och varför. Men vi når aldrig den sista biten när ingen väljer att vittna, säger Christer Axling.

Få vittnen utsätts för hot och våld

Att vittna eller ”gola” är inte populärt bland kriminella. Men att vanliga vittnen som inte är inblandade i uppgörelserna hotas, är mycket ovanligt enligt polisen. Polisen tror att det beror på att vittnen många gånger tar det säkra före det osäkra och uppger att man inte sett något vid en händelse.

– Det är inte alls vanligt förekommande att vittnen vare sig hotas eller utsätts för något. Men vi har bra skyddsnät och kan hjälpa ett vittne som är oroad över sin säkerhet säger Christer Axling till SVT Nyheter.

Våldet drabbar oskyldiga

Morden riktar sig inte mot vanliga människor utan mot andra kriminella som de i gängmiljön har oförrätter med. Men våldet drabbar även helt oskyldiga offer.

– Sedan 2009 har ett 10-tal helt oskyldiga dödats för att det varit på fel plats. En 8-årig pojke dödades i Göteborg i augusti. Vid krogskjutningen på Vårväderstorget i Göteborg, dödades också en person som bara var där för att handla mat säger kriminologen Mikael Rying till SVT Nyheter.

– Det har inom de kriminella kretsarna tyvärr blivit allt populärare med automatvapen och då är risken att förbipasserande skadas eller dödas mycket stor, säger spaningschefen Christer Axling till SVT Nyheter.

Fakta

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.