Justitieminister Morgan Johansson (S) får kritik för att ha pekat ut muslimer som antisemiter. Foto: TT arkiv

Morgan Johansson (S) får kritik av muslimer

Uppdaterad
Publicerad

Justitieminister Morgan Johansson får nu kritik av Islamiska Samarbetsrådet för sina uttalanden om muslimer och antisemitism i riksdagen i måndags.

I riksdagens debatt om antisemitism i måndags sade justitieminister Morgan Johansson (S) att man ska reagera lika starkt mot antisemitism oavsett om den kommer från nazistiska kretsar eller från ”muslimskt håll”.

”Måste bidra till avstpänning”

– Min uppfattning är den att har man fått en fristad i Sverige är det också våra regler som gäller, då kräver jag att man bidrar till avspänning och konfliktlösning och inte till ökade spänningar mellan olika grupper. Den konfliktnivån som finns i Mellanöstern kan man inte ta hit, man måste bidra till avspänning, sade han.

Det har fått Islamiska Samarbetsrådet att reagera:

”Pekar ut och skuldbelägger”

”Hans uttalande är problematiskt på flera sätt, uttalandet pekar ut och skuldbelägger muslimer generellt som källan till antisemitism i Sverige och attackerna i fråga, trots att ingen blivit dömd ännu”, skriver de i ett öppet brev till Johansson.

Kräver ursäkt

Islamiska samarbetsrådet består bland annat av Förenade islamiska föreningar i Sverige, Svenska islamiska församlingarna och Sveriges muslimska förbund.

Undertecknarna kräver nu en ursäkt av Morgan Johansson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer