Efter synagogattacken: Morgan Johansson kräver att muslimer bidrar till avspänning

Uppdaterad
Publicerad

Inrikesminister Morgan Johansson (S) skärper tonen mot muslimer i Sverige efter brandattacken mot synagogan i Göteborg. Han kräver att de bidrar till konfliktlösning – och inte till ökade spänningar.
– Har man fått en fristad i Sverige är det också våra regler som gäller, säger han.

Den senaste tiden har det inträffat en rad händelser med antisemitiska förtecken i Sverige. För en dryg vecka sedan skanderade demonstranter i Malmö att judar skulle skjutas och kort därefter utsattes synagogan i Göteborg för en brandattack.

I en debatt i riksdagen på måndagen gick justitie- och inrikesminister Morgan Johansson till hård attack mot antisemitismen.

”Våra regler som gäller”

Samtidigt tryckte han på att det är nolltolerans som gäller, oavsett varifrån antisemitismen kommer. Han menade att anitisemitism förekommer i samtliga tre våldsbejakande miljöer i Sverige, i såväl nazistiska, islamistiska som vänsterradikala kretsar.

– Vi ska reagera starkt när det kommer från höger, från nazistiska kretsar på gatorna eller från de högerextrema trollen på nätet. Vi ska reagera lika starkt när det kommer från muslimskt håll, sade han och fortsatte:

– Min uppfattning är den att har man fått en fristad i Sverige är det också våra regler som gäller, då kräver jag att man bidrar till avspänning och konfliktlösning och inte till ökade spänningar mellan olika grupper. Den konfliktnivån som finns i Mellanöstern kan man inte ta hit, man måste bidra till avspänning.

En tydlig markering

SVT Nyheters inrikespolitiska reporter Elisabeth Marmorstein menar att Morgan Johanssons uttalande är en tydlig markering, som går i linje med den senaste tidens politiska signaler om att de som kommer till Sverige måste anpassa sig till svenska lagar, regler och värderingar. Det är en nygammal trend som var mycket framträdande i Almedalen sommaren 2016.

– Under lång tid var det i det närmaste tabu att tala om detta i den politiska debatten. Det fanns en rädsla för att klumpas ihop med Sverigedemokraterna vilket effektivt satte munkavle på dem som försökte lyfta frågan. När vi nu går in i ett valår där integrationen väntas bli en av huvudfrågorna är anpassning till svenska värderingar plötsligt det nya svarta i svensk politik, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.