Foto: TT

Handlar bara om att identifiera personer de redan har på bild

Uppdaterad
Publicerad

Åklagaren hävdar att det är 10-12 gärningsmän bakom brottet mot synagogan och att mycket nu i princip bara handlar om att identifiera personer de redan har på bild.

Fem minuter efter häktningsförhandlingarnas slut svarar åklagaren Stina Lundberg på frågor kring hur tydlig kopplingen är mellan brandattacken och det politiska läget i mellanöstern.

– Vi bedömer och det mesta talar för att det här har med Israel-Palestina konflikten att göra. Dels att man riktat den här kränkningen mot en synagoga och judar och dessutom den bakgrund som gärningsmännen har, säger åklagaren Stina Lundberg.

Hon syftar då på att de häktade, 21-åringen och 18-åringen, är medborgare i Palestina respektive Syrien. Båda kom till Sverige 2014 och har just nu tillfälliga uppehållstillstånd i landet.

Utreder ni det som hatbrott?

– Brottet i sig är grov mordbrand. Sedan är det en försvårande omständighet om man har ett motiv att kränka en folkgrupp eller en viss religion, säger Stina Lundberg.

Vad kan vara det utlösande faktorn?

– Ja, vi har självklart tankar kring att det har med Donald Trumps agerande att erkänna Jerusalem som huvudstad i Israel. Sedan var det även en demonstration i Göteborg mot detta under helgen. Så det kan ju vara så, men vi vet ju inte.

Hur ser bevisläget ut?

– Vi har mycket som skall undersökas så jag bedömer att vi har ett mycket bra bevisläge.

Videomaterialet viktigt

Hon säger att de har mycket beslag från brottsplatsen, exempelvis telefoner som skall analyseras, samt många vittnen. Och självklart spelar videomaterialet från platsen en stor roll.

– Det är väldigt viktigt. Det är det vi hade från början och det är relativt bra filmer som vi kunnat använda oss av i stor utsträckning.

Är det fler personer som kan bli anhållna?

– Det är mycket möjligt. Vi påstår att det är 10-12 personer som ingår här som gärningsmän. I nuläget är det inga fler frihetsberövade, men vi jobbar för att gripa fler personer.

Handlar det bara om att identifiera de personer som ni har på bild?

– Ja, i princip. På olika sätt, säger Stina Lundberg, åklagare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Brandattack mot synagogan

Mer i ämnet