Tre män döms för synagogaattack

Uppdaterad
Publicerad

Tre män döms för grovt olaga hot och försök till grov skadegörelse mot synagogan som attackerades i slutet av förra året, skriver Göteborgs tingsrätt i ett pressmeddelande.

Det är i ett pressmeddelande som det framgår att tre män döms för att tillsammans och i samförstånd med andra okända gärningsmän ha gjort sig skyldiga till grovt olaga hot och försök till grov skadegörelse mot Judiska församlingen i Göteborg.

Påföljderna för två av männen blir fängelse i två år och för den tredje mannen, fängelse i ett år och tre månader. De tre dömda männen är utländska medborgare och en av dem, en 22-årig man, utvisas från Sverige.

Brandattack mot synagogan

Tre män anhölls

Det var den 9 december i fjol som flera ungdomar kastade brinnande föremål mot synagogan, samt mot två bilar som var parkerade på församlingens fastighet, och därefter lämnade platsen.

I mitten av december förra året anhölls tre män i 20-årsåldern misstänkta för händelsen.

Politiskt motiverat med inslag av hat

Åklagaren har tidigare sagt till SVT att hon anser att dådet var politiskt motiverat med inslag av hat.

– Hatbrott är inget eget brott utan ett motiv, sa kammaråklagaren Stina Lundqvist i samband med att åtalet blev färdigt i maj.

De misstänkta härrör från Syrien och Palestina och enligt Stina Lundqvist skedde attacken med anledning av och i samband med att USA bestämde sig för att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad.

Högre strafftid

Enligt åtalet har de tre männen ”tillsammans och i samförstånd med ett flertal okända personer, anlagt brand genom att kasta flera flaskor med brinnande bensin eller liknande vätska mot bilar som stod parkerade utanför synagogan på fastigheten tillhörande Judiska församlingen i Göteborg samt mot intilliggande fastighet. Bilarna tillhörde medlemmar i den judiska församlingen.”

I ett pressmeddelande från Göteborgs tingsrätt framgår det att en viktig omständighet i straffmätningen har varit att brottet enligt tingsrätten har skett med syfte att hota, skada och kränka den judiska församlingen.

”På grund av hatbrottssyftet har strafftiden satts betydligt högre än som skulle ha blivit fallet om det syftet hade saknats”, står det bland annat i pressmeddelandet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brandattack mot synagogan

Mer i ämnet