I lördags sågs flera personer kasta brinnande föremål mot församlingens lokaler vid synagogan i centrala Göteborg. Foto: TT

Två häktade misstänkta för brandattack mot synagoga i Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

Två män, 18 och 21 år gamla, har nu häktats på sannolika skäl misstänkta för att ligga bakom lördagens attack med brandbomber mot synagogan i Göteborg.

Tre män, 18, 20 och 21 år gamla, har sedan i söndags suttit anhållna misstänkta för att ligga bakom attentatet i Göteborg på lördagskvällen, då brandbomber kastades mot synagogan.

Två av dem, 18-åringen och 21-åringen, begärdes under tisdagen häktade, på sannolika skäl misstänkta för grov mordbrand, av kammaråklagare Stina Lundqvist. Båda nekar till brott.

21-åringen kom till Sverige 2014

Under onsdagseftermiddagen häktades båda männen på sannolika skäl misstänkta för grov mordbrand. 21-åringen kommer från Palestina och 18-åringen från Syrien.

21-åringen är skriven i Göteborg och kom till Sverige 2014. I våras fick han tillfälligt uppehålls- och arbetstillstånd.

18-åringen i Sverige sedan 2015

När 21-åringen kom in i rättssalen gömde han sitt ansikte bakom en handduk. Förhandlingen hölls sedan bakom stängda dörrar.

Den 18-årige mannen har varit i Sverige sedan 2015 och har tillfälligt uppehålls- och arbetstillstånd sedan ett år tillbaka. Även den förhandlingen hölls bakom stängda dörrar.

Motiv: Israel och Palestina-konflikten

Brottsrubriceringen har sedan i helgen ändrats från försök till mordbrand, till att nu gälla grov mordbrand. Åklagaren har uppfattningen av att det rör sig om ett hatbrott.

– Det vi jobbar efter är att det har med Israel-Palestina-konflikten att göra, sa kammaråklagare Stina Lundqvist till SVT Nyheter Väst på tisdagen.

Övervakningsfilmer från området är en del av bevisningen mot männen. 

– Vi har signalement från filmen. Jag vill inte säga precis vad den visar, men i grova drag syns det vad som händer, har åklagare Stina Lundqvist berättat.

10-15 gärningsmän syns på film

Den tredje mannen, 20-åringen som suttit anhållen, släpptes på fri fot under tisdagen. Han är dock fortsatt skäligen misstänkt för att ha medverkat i attentatet. Det kan också komma att bli aktuellt med fler gripanden.

På övervakningsfilmen syns en stor grupp människor medverka och åklagaren Stina Lundqvist bekräftade på tisdagen att man söker efter ytterligare gärningspersoner.

– Det är 10-15 personer. Min uppfattning är att de gör det här i samförstånd.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.