Ahmed Ghanem ger sitt stöd liksom all kärlek som manifesterats utanför den drabbade synagogan. Visa alla (2)
Visa alla (2)

Hatattack för religiösa ledare närmare varandra

Uppdaterad
Publicerad

En attack mot en synagoga som ses som ett hatbrott med religiösa tecken. Men istället för att skapa mer hat har händelsen fört religiösa ledare samman i Göteborg.

Helgens attack mot en synagoga i centrala Göteborg har skapat mycket ilska men också mycket kärlek. Flera moskéer i Göteborg sträcker nu ut handen och vill att muslimer och judar ska komma närmare varandra.

”Ska hålla ihop”

– Vid svåra stunder ska vi hålla ihop. Vi har full respekt för andra religioner och våra vänner och grannar från den judiska församlingen ska inte tro att de står ensamma i det här, säger vd:n för Göteborgs moské, Ahmed Ghanem.

Han, och företrädare för flera andra moskéer i Göteborg, kommer nu att kontakta den judiska församlingen för ett längre samarbete. I Malmö finns redan en nära relation mellan en muslimsk och en judisk församling och nu vill de skapa något liknande här.

– Det här är inte bara en massa ord, det ska bli verklighet. Vi har massa frågor där vi tänker lika, säger Ahmed Ghanem.

Kontaktade av palestinier

Det är många som sympatiserat med judiska församlingen efter lördagsnattens brandattack mot synagogan. Bland annat blev de kontaktade av Palestinska huset.

– Vi hade ett jättebra möte, vi hade aldrig träffats om det inte vore för den här händelsen, säger judiska församlingens ordförande Allan Stutzinsky.

Han är väldigt intresserad av att även träffa de muslimska företrädarna och att starta ett samarbete.

– Vi har dessutom många gemensamma frågor, som koshermat och halal till exempel, säger Allan Stutzinsky.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Brandattack mot synagogan

Mer i ämnet