Åklagaren Stina Lundqvist säger att attacken mot synagogan i Göteborg nu utreds som ett hatbrott. Foto: TT

Polisens hatbrottsgrupp tar över utredning om brandattack mot synagoga

Uppdaterad
Publicerad

Brandattacken mot synagogan i Göteborg kan ha med USA:s beslut om ambassadflytt i Israel att göra. Det bekräftar kammaråklagaren Stina Lundqvist för SVT Nyheter Väst.
Ärendet utreds nu av polisens hatbrottsgrupp, samtidigt meddelar de tre anhållna männens advokater att alla nekar till brott.

Det var i lördags kväll som en grupp män kastade brandbomber mot synagogan i Göteborg. Tre män i 20-årsåldern greps omgående och enligt polisen finns det bilder från övervakningskameror som visar vad som hände.

Ärendet har precis landat på åklagaren Stina Lundqvists bord, och exakt varför man misstänker att händelsen har med den världspolitiska händelsen att göra vill Lundqvist inte berätta i nuläget, men hon uppger att man uteslutit högerextremism.

– Det är klart att detta har med de politiska händelserna att göra. Vi vet inte om de anhållna är en del av någon organisation, men det är klart att med ett sådant motiv så är det ju så att man tillhör en viss gruppering, säger Stina Lundqvist.

Uttalandet är kryptiskt, men Lundqvist uppger också att utredningen flyttats över till polisens enhet för hatbrott.

– Men det kan ju ändras under utredningens gång, säger hon.

Samtliga nekar

Tre personer i 20-årsåldern sitter anhållna misstänkta för brandattentatet, en av dem på den lägre misstankegraden. Vad som lett fram polisen till just de personerna vill åklagaren inte uppge, men bland annat finns övervakningsfilmer.

– De har fångat åtminstone delar av händelseförloppet. Jag ska titta igenom filmerna under dagen, säger Lundqvist.

Advokaten Mia Sandros

SVT Nyheter Väst har också talat med samtliga inblandade advokater. Alla tre män nekar till brott.

Mia Sandros är advokat till en av männen:

– Han vill inte kännas vid händelsen överhuvudtaget och förnekar alltså brott, säger hon.

I övrigt vill varken hon eller de två andra advokaterna kommentera ytterligare, med hänvisning till rådande förundersökningssekretess.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Brandattack mot synagogan

Mer i ämnet