Foto: TT

Johansson: ”Tankarna går till förföljelserna på 30- och 40-talet”

Uppdaterad
Publicerad

Justitieminister Morgan Johansson (S) vill se utökade avlyssningsmöjligheter, men är i dagsläget inte beredd att lova mer pengar till polisen. Och han vill inte kallas naiv.

– Vi har varit medvetna om de hot som funnits, säger han till SVT Nyheter.

En lång rad politiker har under söndagen fördömt brandattacken mot synagogan i Göteborg och dödshoten mot judar i Malmö.

Justitieminister Morgan Johansson (S) kallar dådet ”ett avskyvärt brott” och säger att han utgår från att polisen agerar starkt och resolut.

Vad tänkte du när du fick höra vad som hänt?

– Tankarna går till förföljelserna på 30- och 40-talet. Så är det alltid när sådana här händelser inträffar, riktat mot judar, att man får de bilderna för ögonen. Och vi kan inte acceptera att sånt här händer i Sverige. Om det händer måste rättsväsendet agera med kraft mot de här individerna, säger Morgan Johansson, till SVT Nyheter.

Först hot och hat mot judar och sedan en attack mot en synagoga. Vad gör ni konkret för att judar ska kunna känna sig säkra i Sverige?

– Vi måste se till att jobba ännu mer med säkerhetsfrågor. Vi har sedan länge en bra dialog med judiska företrädare i Sverige. Vi har också förstärkt säkerhetspolisen i deras arbete både mot de islamistiska grupperna som kan utgöra ett hot här, men också mot vit-makt-miljön.

Blir det ytterligare förstärkningar av polis och säkerhetspolis nu?

– Vi går ut med rätt stora pengar från och med nästa år till säkerhetspolisen. Det kommer medföra att de kan anställa fler och öka sin kapacitet. Just nu bedömer jag att de resurserna är tillräckliga.

Kan det bli aktuellt med lagändringar?

– Det finns alltid skäl att se över lagar framför allt när det gäller underrättelseverksamhet. Här jobbar vi med hemliga tvångsmedel, alltså avlyssningsmöjligheter, mot grupper som kan utgöra hot mot enskilda individer, grupper och mot rikets säkerhet. Ett förslag som ligger på mitt bord nu handlar om hemlig dataavläsning, alltså att man kan gå in i datorer och läsa av deras innehåll. Det är ett verktyg som jag tycker att polisen skulle behöva.

En internationell judisk organisation menar att regeringen varnats och kallar er för ”omedvetna”. Har ni varit naiva?

– Vi har varit väldigt medvetna om de hot som funnits, både från vit-makt- och islamistgrupper. För en månad sedan träffade jag judiska världskongressens representant. Då var han angelägen om att lyfta fram att samarbetet mellan staten och den judiska församlingen fungerar bra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.