Foto: TT

Starka reaktioner efter brandattacken mot synagogan

Uppdaterad
Publicerad

Många reagerar starkt efter brandattacken mot synagogan i Göteborg och dödshoten mot judar i Malmö. Statsminister Stefan Löfven (S) säger att förövarna ska ställas till svars och C-ledaren Annie Lööf säger att hon blir förbannad över antisemitismen.

Brinnande föremål slängdes sent på lördagskvällen in på Judiska församlingens gård. En ungdomsfest pågick i församlingshuset, men elden tog sig inte och ingen skadades. Under fredagskvällen samlades omkring 200 personer i Malmö och skrek hot mot judar.

I ett uttalande till TT skriver statsminister Stefan Löfven (S):

Brandattack mot synagogan

”Jag blir fruktansvärt upprörd över attacken mot synagogan i Göteborg i går, och att det uppmanades till våld mot judar på en demonstration i Malmö. Det finns ingen plats för antisemitismen i vårt svenska samhälle. Förövarna ska ställas till svars. Alla demokratiska krafter måste nu arbeta tillsammans för ett tolerant och öppet samhälle där alla känner sig trygga”.

Annie Lööf: ”Beklämd och förbannad”

Centerpartiets partiledare Annie Lööf kallar hatet och hotet mot judar i Sverige fullkomligt oacceptabelt och kallar det djupt tragiskt att judar inte vågar bära kippa eller Davidsstjärna.

”Jag blir både beklämd och förbannad när antisemitismen visar sig med full kraft denna helg både i Malmö och Göteborg”, twittrar hon.

Moderatledaren Ulf Kristersson skriver i en kommentar till SVT Nyheter:

”Efter Malmö kom så en attack mot judar också i Göteborg. Vidrig antisemitism får nytt fäste i Sverige. Detta måste stoppas. Rättsstaten måste nu bevisa för dem som begår hatbrott att vi kommer göra allt – precis allt – för att judar ska vara trygga i Sverige.”

Sjöstedt: ”Fruktansvärt vidrigt”

Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt twittrar att extremism måste bekämpas:

”När judar terroriseras i Sverige är det dags för oss alla att säga ifrån och fylla gator och synagogor i solidaritet. Den våldsamma extremismen måste bekämpas med fast hand av samhället.”

Haddad: ”Vi måste reagera med full kraft”

Liberalernas rättspolitiske talesperson Roger Haddad kräver i ett uttalande till SVT att polisen och säkerhetspolisen vidtar åtgärder för att omedelbart se över säkerheten kring de judiska institutionerna. Han vill också att polisens enheter för att bekämpa hatbrott förstärks.

Även om brandattacken mot synagogan i Göteborg ännu inte rubriceras som ett misstänkt hatbrott är reaktionerna starka från debattörer och forskare.

Roger Haddad (L), Karin Pettersson, politisk chefredaktör Aftonbladet, Magnus Ranstorp, terrorforskare Foto: TT

Wolodarski: ”Vidrigt”

Aftonbladets politiska chefredaktör Karin Pettersson twittrar:

”Fullständigt vidrigt. Samhället måste stå enat mot detta”.

Terrorforskaren Magnus Ranstorp twittrar att han är förbannad och saknar ord.

”Nu måste regeringen ta krafttag mot växande våld och antisemitism”, skriver han.

Peter Wolodarski, Dagens Nyheters chefredaktör, skriver på Twitter:

”Vidrigt detta. Först Malmö, sen Göteborg. Sverige behöver stå samlat för att pressa tillbaka antisemitismen”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brandattack mot synagogan

Mer i ämnet