Statsminister Stefan Löfven kritiseras för sin hantering av vad som beskrivs som ökad antisemitism i Sverige. Foto: TT

Kritik mot Löfven från judisk organisation i USA

Uppdaterad
Publicerad

Attacken mot Göteborgs synagoga väcker avsky – även utanför landets gränser. En judisk organisation i USA som reagerar på händelsen menar att Sveriges statsminister och utrikesminister varnats om ökad antisemitism och varit ”omedvetna”.

Brinnande föremål slängdes sent på lördagskvällen in på Judiska församlingens gård. En ungdomsfest pågick i församlingshuset, men elden tog sig inte och ingen skadades. Under fredagskvällen samlades omkring 200 personer i Malmö och skrek hot mot judar.

Uppmärksammas internationellt

Attacken har uppmärksammats på flera håll internationellt. En av USA:s äldsta judiska organisationer, American Jewish Commitee, skriver på Twitter att man är förskräckt men inte helt överraskad av angreppet på synagogan i Göteborg.

”Vi träffade statsministern och utrikesministern för 18 månader sedan i Stockholm. Vi varnade dem för ökande antisemitism. De verkade ganska omedvetna. Kommer de äntligen att vakna nu, sent omsider?”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.