Utrikesminister Margot Wallström kommenterar nu kritiken hon fått. Foto: TT

Wallström: ”Man måste kunna skilja på politiska beslut och antisemitism”

Uppdaterad
Publicerad

Utrikesminister Margot Wallström fördömer helgens attack mot synagogan i Göteborg. På ett EU-möte i Bryssel talade hon även med Israels premiärminister Benjamin Netanyahu om vikten av att fler länder i Europa gör mer för att bekämpa antisemitism.
– Så länge det finns någon enda judisk person i Sverige som inte vågar säga att jag är jude eller judinna, har vi ett viktigt jobb kvar att göra, säger hon.

Efter helgens attack mot en synagoga i Göteborg riktade en av USA:s äldsta judiska organisationer, American Jewish Committee, kritik mot både Margot Wallström och Sveriges statsminister. På Twitter skriver de att attacken inte kom som en överraskning för dem.

I ett möte med Wallström och Löfven förra året varnade kommittén dem för den växande antisemitismen. ”Men de verkade ganska omedvetna. Kommer de äntligen att vakna nu, sent omsider?”, skriver de i sin tweet på söndagen.

”Detta är återkommande”

I en intervju med SVT:s Europakorrespondent Christoffer Wendick fördömer Wallström attacken och svarar även på kritiken hon fått.

– Vi har under lång tid haft samtal med judiska församlingar. Detta är återkommande och vi tar det på stort allvar. Vi har pratat med dem om hur vi kan göra mer, vad vi kan göra i skolor, hur vi kan försäkra oss om att polisen och säkerhetspolisen också hjälper till. Det har varit en del av vår konversation, säger hon.

Europa måste stärka arbetet mot antisemitism

I ett EU-möte i Bryssel på måndagen, pratade Wallström med Israels premiärminister Benjamin Netanyahu om att Sverige, i likhet med andra länder i Europa, måste fundera på vad man tillsammans kan göra för att stärka arbetet mot antisemitism.

– Så länge det finns någon enda judisk person i Sverige som inte vågar säga att jag är jude eller judinna, har vi ett viktigt jobb kvar att göra, säger hon.

Går det att vara hård i kritik och fördömande av Israel, utan att samtidigt ge bränsle åt antisemitism?

– Man måste kunna skilja på vad som är politiska beslut och antisemitism. Det är jätteviktigt och det har vi strävat efter hela tiden. När vi talar om en tvåstatslösning och ett erkänt Palestina, så är det inte för att vara mot någon part, utan det är för fred och för en tvåstatslösning, svarar Wallström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Brandattack mot synagogan

Mer i ämnet