Morgan Johansson tvärvände om språkkrav: ”Har tänkt om”

Publicerad

När Folkpartiet, nuvarande Liberalerna, föreslog ett språktest för att få svenskt medborgarskap var det en ”magnet för främlingsfientliga väljare”, skrev justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) i sin blogg 2008.

I dag är språkkravet en del i den Socialdemokratiska regeringens egna migrationspolitik. 

– Jag har tänkt om, säger Morgan Johansson i SVT:s ”30 minuter”.

I somras klubbade riksdagen igenom regeringens förslag på en framtida migrationspolitik. Ändringarna innebär bland annat att det ska ställas krav på kunskaper i svenska och samhällskunskap för att få permanent uppehållstillstånd. I ”30 minuter” erkänner Morgan Johansson att hans åsikt i frågan har svängt med åren.

– Jag har tänkt om. Möjligheten att tala det språk som de flesta andra gör i vårt land är en nyckel in i integrationen. Och det är rimligt att ställa det kravet om man ska ha ett permanent uppehållstillstånd, säger Morgan Johansson.

När den dåvarande Alliansregeringen med Fredrik Reinfeldt 2008 ville införa samma krav skrev Morgan Johansson i sin blogg att förslaget var en ”magnet för främlingfientliga väljare”. Förslaget, som från början kom från dåvarande Folkpartiet, var ”bedrövligt i sin utstuderade ömklighet”.

– Det är klart att det var hårt sagt när man ser det så här nästan 20 år efteråt, säger Morgan Johansson.

Hör Morgan Johansson om sin svängning i frågan om språkkrav i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.