I samband med att justitie- och migrationsminister Morgan Johansson tog emot delbetänkandet om förbättrade regler för arbetskraftsinvandring hölls det under tisdagen en pressträff. Medverkade gjorde även utredare Anita Linder, kammarrättslagman vid Kammarrätten i Stockholm. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Förslag: Hårdare försörjningskrav för arbetskraftsinvandrare

Uppdaterad
Publicerad

Försörjningskrav för invandrad arbetskraft, hårdare tillsyn av arbetsvillkor och förslag som underlättar för högkvalificerad arbetskraftsinvandrare att etablera sig i Sverige.

Det var några av de förslag som presenterades när delbetänkandet om förbättrade regler för arbetskraftsinvandring lämnades över till justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S).

Under regeringens pressträff presenterades idag delbetänkandet från den utredning som regeringen beställde för ett år sedan. Syfte med utredningen var att ta fram förslag på ett regelverk som bland annat skulle göra Sverige mer attraktivt för hög­kvalificerad arbetskraft och tydligare reglera arbetsmarknaden.

– Den här mandatperiodens stora uppgift blir att städa upp i arbetskraftsinvandringens regler och sätta stopp för fusket och fifflet, och det ser vi fram emot att arbeta med, sade Morgan Johansson (S) vid tisdagens pressträff.

Hårdare reglering och försörjningskrav

Nu föreslås det att man bland annat man ska öka tillsynen och straffföljden för de arbetsgivare som inte följer reglerna. Man ska också underlätta för högkvalificerade personer att etablera sig i landet och stanna kvar under en längre period. Med högkvalificerad, avser man personer med avancerad utbildning, motsvarande masterexamen.

Det förslag som Morgan Johansson (S) kommer få störst effekt på migrationspolitiken rör försörjningskrav för familjemedlemmar till arbetskraftsinvandrare.

– Det här kommer att få en väldigt påtaglig effekt för dom som är här som arbetskraftsinvandrare och vill ta hit sin familj. Ett försörjningkrav för två barn och två vuxna upp går till 30 000 i månaden, i dag ligger den gränsen på 13 000 kr.

Politisk splittring i frågan

En utgångspunkt för delbetänkandet var att dagens system för arbetskraftsinvandring skulle ”värnas”, det enligt överenskommelsen mellan januaripartierna S ,MP, C och L. LO liksom Moderaternas vill å andra sidan återinföra den så kallade arbetsmarknadsprövningen, vilket innebär att behovet av en viss typ av arbetskraft ska prövas innan ett arbetstillstånd beviljas.

Tidigare under dagen hade Moderaterna en egen pressträff där man presenterade en rad politiska förslag för att reglera arbetskraftsinvandringen.

– Jag tycker det är bra att Moderaterna vaknat nu, det här är ju deras stora migrationspolitiska reform för tio år sen som har visat sig slå så fel och bli så eländigt. Vår uppgift är nu att städa upp i den reformen med dom förslag vi har här och dom förslag som kommer ytterligare i november. Jag utesluter inga vägar, här gäller det att få till så skarpa åtgärder som möjligt, svarar Morgan Johansson.

Fakta: Arbetskraftsinvandring

Försörjningskrav för arbetsinvandrare som vill ta hit sin familj

Dock inget krav på viss storlek på bostad

Talangvisum för högskoleutbildade på masternivå.

De ska i nio månader kunna söka jobb i Sverige

Stopp för så kallade kompetensutvisningar

Mindre fel av arbetsgivare när det gäller anställningsvillkor ska inte leda till sådan utvisning

Arbetsgivare måste skicka in anställningsavtal för beslut om uppehållstillstånd

Försämringar av anställningsvillkoren måste anmälas till Migrationsverket

Brott mot anmälningsplikten kan leda till böter eller fängelse i upp till sex månader

Källa: Migrationsverket  (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.